• IKK

Ode aan natural woman Carol King

EDE Esther Groenenberg brengt zaterdag 14 oktober in Theater Cultura een ode aan haar grote idool, de alom bewonderde Amerikaanse zangeres Carole King.

Carol Kings grote meesterwerk 'Tapestry' uit 1971 staat centraal, aangevuld met talloze hits die ze schreef voor andere artiesten en uiteraard de muziek van haar soulmate James Taylor. Met haar drie begeleidende topmuzikanten roept Groenenberg die avond de sfeer op van de fameuze nachtclub The Troubadour', waar King kind aan huis was, en geeft de zangeres zo het eerbetoon dat ze verdient.

A NATUREL WOMAN De muziekwereld in de jaren zestig werd achter de schermen gedomineerd door mannen. Toch waren er vrouwen die hun mannetje stonden en daar is Carole King er één van. Gedurende de jaren zestig schreef ze talloze hits voor andere artiesten (waaronder The Loco-motion, Natural Woman en You've got a friend) en begin jaren zeventig brak ze door als solo artiest met haar album Tapestry.

ESTHER GROENENBERG Esther Groenenberg bracht drie albums uit en tourde met haar eigen liedjes langs de Nederlandse theaters.In 2009 bracht Groenenberg haar debuutalbum 'Slingers en ballonnen' uit en in 2011 volgde 'Overstroom'.

Ze scoorde ze een grote YouTube-hit met haar liedje Oh meisje en maakt deel uit van de meidenband The Bluebettes (a tribute to the sixties).

Samen met The Bluebettes stond ze afgelopen seizoen in Theater Cultura in een uitverkochte zaal. Esther begeleidt zichzelf op de piano, waarbij Carole King als haar grote voorbeeld geldt. Het neigde naar een obsessie: Groenenberg studeerde de laatste jaren verwoed alle liedjes van Tapestry in. De biografie van King naast haar bed. Tapestry op de platenspeler en als hoogtepunt het bezoek aan Carole Kings concert in Hyde Park, London in juli 2016.

Tapestry ('wandkleed'), staat centraal in deze voorstelling, met daar doorheen verweven de hits die ze schreef voor andere artiesten én de muziek van haar muzikale soulmate James Taylor.

De bewondering van Groenenberg voor deze bijzondere vrouw en haar muziek spat van het podium. Dat het album dit jaar ook nog eens haar 45e verjaardag viert, maakt het nog waardevoller.

TOPMUZIKANTEN VAN HER MAJESTY Esther Groenenberg staat op het podium met topmuzikanten Dirk Schreuders, Bauke Bakker (beide Her Majesty, Bertolf) en Bas Schouten (The handsome poets, Lisa Lois). Samen creëren ze de sfeer van The Troubadour, de nachtclub die een grote rol speelde in de carrière van King. Her Majesty zorgen afgelopen seizoen voor uitverkochte zalen met hun Tribute to Crosby, Stills, Nash en Young. Het belooft een mooie avond te worden die je even terug brengt naar de jaren 70.

Kaarten zijn à 20 euro verkrijgbaar bij de receptie/Stadswinkel van Theater Cultura, telefoonnummer 0318-672800 of de website www.cultura-ede.nl.