• Maria Milstein, artist in residence van de Edesche Concertzaal, besluit het seizoen met Franse vioolsonates.

    Marco Borggreve

Nog één keer violiste Maria Milstein

EDE ,,Haar toon klinkt naar weemoed, naar diepzinnigheid, naar iets kwetsbaars”, schrijft de Volkskrant over violiste Maria Milstein. Met de Nederlandse Muziekprijs 2018 op zak is zij dé vioolsensatie van dit seizoen. Samen met haar zus Nathalia Milstein laat Maria zich op vrijdag 26 april nog één keer horen als artist in residence van de Edesche Concertzaal.

In de sublieme akoestiek voelen de zussen Milstein zich helemaal vrij in Franse vioolsonates van Franck, Ravel en Debussy. De keuze voor deze stukken heeft alles te maken met de Nederlandse Muziekprijs, die Maria Milstein in 2018 ontving.

VERLOREN TIJD Maria vertelt over de Nederlandse Muziekprijs: ,,Deze prijs krijg je als je een meerjarig traject hebt doorlopen. Ik heb me in die periode verdiept in de beroemde roman 'Op zoek naar de verloren tijd' van de Franse schrijver Marcel Proust. In dit boek speelt een mysterieuze vioolsonate van de verzonnen componist Vinteuil een beslissende rol." Van de tijdens dit concert gespeelde Franse vioolsonates van Ravel, Debussy en Franck, zou die van Debussy zomaar Prousts inspiratiebron kunnen zijn geweest. Maria Milstein vertelt over Proust: ,,Het ontroerde mij hoe liefdevol Proust deze muziek omschrijft, wat muziek doet met mensen. Ik wilde daarom heel graag iets met deze fictieve sonate doen.”

MENDELSSOHN Tegenover de Franse vioolsonates van Franck, Debussy en Ravel plaatsen Maria en Nathalia Mendelssohns prachtige 'Vioolsonate' uit 1838. Het feit dat we deze vioolsonate van Mendelssohn überhaupt kennen, is te danken aan de legendarische violist Yehudi Menuhin. Menuhin speelde het regelmatig tijdens zijn concerten en zo werd het een repertoirestuk. Mendelssohn liet zijn vioolsonate niet uitgeven, omdat hij het naar eigen zeggen niet goed genoeg vond. Gelukkig dacht Menuhin daar anders over. Volgens hem bezit het ‘Adagio’ een van de mooiste melodieën die Mendelssohn componeerde.

DIERBAAR Het slotconcert op vrijdag 26 april vormt de grande finale van het seizoen. Voor haar laatste concert als artist in residence neemt Maria Milstein één van haar dierbaarste muzikale partners mee: haar zus, pianiste Nathalia Milstein. Nathalia is het tien jaar jongere muzikale evenbeeld van Maria. ,,Vanwege onze muzikale opvoeding hoeven we elkaar weinig uit te leggen; we vinden elkaar in het samenspel”, vertelt Maria. En dat levert sublieme momenten op. De Volkskrant schrijft: ,,Technische beperkingen hebben ze niet. De zussen kunnen zich helemaal vrij voelen om zo snel en zo zacht te spelen als ze zelf willen. Het resultaat is adembenemend."

MARINA YAKHLAKOVA Beleef op dinsdag 30 april een avond in de sprookjesachtige sfeer van Tsjaikovski's 'Notenkraker'. Pianiste Marina Yakhlakova speelt de bekendste stukken uit dit ballet, zoals de 'Dans van de Suikerfee' en het dromerige 'Intermezzo'. Op het programma staat naast muziek van Bach en Haydn ook de 'Eerste Pianosonate' van Johannes Brahms. Een stuk dat klinkt alsof je naar een verhaal luistert.

KAARTEN Bestel kaarten voor Maria Milstein, Nathalia Milstein en Marina Yakhlakova via tickets.edescheconcertzaal.nl. Kaarten kunnen ook worden gekocht bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot omstreeks 22.00 uur.