• De Georgische pianiste Nino Gvetadze is de nieuwe artist in residence van de Edesche Concertzaal

    Allard Willemse

Nino Gvetadze nieuwe artist in residence

EDE ,,Wanneer pianiste Nino Gvetadze opkomt, gebeurt er iets in de zaal. De enorme rust die ze uitstraalt, valt volkomen samen met haar spel. Dit seizoen beleef je dit pianofenomeen van dichtbij. In drie concerten laat Nino als artist in residence van de Edesche Concertzaal verschillende kanten van haar muzikantenhart spreken", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal. ,,Je hoort haar als bevlogen kamermusicus samen met violiste Frederieke Saeijs en celliste Maja Bogdanovic. En binnen de serie Wereldpianisten heeft Nino Gvetadze haar eigen solorecital."

 

Wat is het geheim dat achter deze bijzondere vrouw schuilgaat? ,,Met je eigen emoties en ervaringen ben je de verbindende schakel tussen de muziek en het publiek", vertelt Nino Gvetadze over haar muzikale ambitie. ,,Als musicus moet je oprecht zijn; niet alleen naar de muziek en de componist, maar ook naar jezelf en het publiek." Met deze houding raakt ze iedere luisteraar in het hart en laat ze de muziek voor zichzelf spreken.

 

FRANZ LISZT PIANOCONCOURS Inmiddels heeft Nino Gvetadze een flinke staat van dienst opgebouwd. Ze won meerdere prijzen tijdens het YPF Nationaal Pianoconcours, gevolgd door de tweede prijs, pers- en publieksprijs tijdens het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours. In 2010 mocht ze de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award in ontvangst nemen. Sindsdien is Nino Gvetadze op de belangrijkste concertpodia ter wereld te beluisteren.

Naast een glansrijke solocarrière ontwikkelde Nino Gvetadze zich ook in de kamermuziek. Met violiste Frederieke Saeijs vormt ze een succesvol duo. ,,Ik ken Frederieke al tien jaar. We ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens een muziekfestival in Den Haag. We speelden toen Beethovens 'Frühlingssonate' en dat voelde zo natuurlijk dat we als duo verder zijn gegaan." In de Edesche Concertzaal openen ze op zaterdag 9 september het seizoen met vioolsonates van Schubert, Schumann en Mendelssohn.

ZOVEEL GOEDE MUZIEK Samen met Frederieke en celliste Maja Bogdanovic vormt Nino Gvetadze het Arosa Trio. Met z'n drieën spelen ze op vrijdag 17 november in de Edesche Concertzaal een programma met werk van vrouwelijke componisten. Dat was vooral een praktische keuze: ,,We merkten dat alle klassieke meesterwerken al door de grote pianotrio's worden gespeeld", vertelt Nino Gvetadze. ,,Op onze zoektocht naar interessant repertoire ontdekten we dat er nog zoveel meer goede muziek is, zoals die van Clara Schumann en Fanny Mendelssohn."

 

SOLO AAN DE BOSENDORFER Van Ree: ,,In het slotconcert op zaterdag 21 april 2018 hoort u Nino Gvetadze solo aan de Bösendorfer. Dan speelt ze prachtige stukken van Prokofjev, Debussy en Schubert. Van deze laatste componist klinken onder meer de 'Wanderer Fantasie' en een selectie uit zijn 'Moments musicaux'."

Kaarten zijn te bestellen via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot en met 17 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.