• Robert Holl zingt het prachtige 'Winterreise' van Schubert.

    Schubertstichting - Elisabeth Melchior

Nieuwe serie Edesche Liedrecitals

EDE Over weinig onderwerpen wordt zoveel gezongen als over liefde en dood. Baritons Thomas Oliemans en Robert Holl, tenor Peter Gijsbertsen en sopraan Barbara Kozelj zijn komend seizoen te gast in de Edesche Concertzaal. Geniet van vier prachtige concerten vol hoogtepunten uit het klassieke liederenrepertoire.

 

Thomas Oliemans en wereldpianist Paolo Giacometti openen op zaterdag 17 september de serie Edesche Liedrecitals met misschien wel de meest geliefde liederencyclus uit heel de muziekgeschiedenis: Schumanns 'Dichterliebe'. Robert Schumann wist waarover hij het had, want tijdens het componeren was hij hevig verliefd op Clara Wieck, de dochter van zijn pianoleraar. Maar anders dan in 'Dichterliebe' liep het voor Schumann wel goed af, want hij trouwde met zijn geliefde.

 

WINTERREISE Minder geluk had Franz Schubert; jong en alleen overleed hij op 31-jarige leeftijd. In zijn laatste liederencyclus 'Winterreise' lijkt de melancholieke componist terug te kijken op zijn leven. Net als in Schumanns 'Dichterliebe' gaat het hier ook om liefde. De liederen vertellen hoe de hoofdpersoon, nadat hij door zijn geliefde is afgewezen, rondzwerft door eenzame streken. Iedere nuance en stemmingswisseling in de tekst weet Schubert naar zijn hand te zetten. Geen wonder dat 'Winterreise' tot Schuberts beste liederencycli behoort.

 

ROBERT HOLL 'Winterreise' wordt meesterlijk vertolkt door Robert Holl. Al jaren behoort hij tot de internationale top van liedzangers. Hij zingt in de belangrijkste concertzalen ter wereld, zoals de beroemde Weense Musikverein. Al in 1990 ontving Holl voor zijn verdiensten in de liedkunst de prestigieuze eretitel 'Kammersänger' van de stad Wenen.

 

RAVEL EN DE GROOTE OORLOG Naast klassieke liederen klinkt komend seizoen ook een nieuwer repertoire. Tenor Peter Gijsbertsen zingt vrijdag 13 januari prachtig werk van componisten als Benjamin Britten en Francis Poulenc. Hun tijdgenoot Maurice Ravel staat centraal tijdens het slotconcert van de serie Edesche Liedrecitals op vrijdag 31 maart. Stersopraan Barbara Kozelj neemt u samen met pianist Frans van Ruth en celliste Doris Hochscheid mee naar het Frankrijk van de Eerste Wereldoorlog.

 

Die oorlog ging Ravel aan het hart en hij droomde van een heldenrol als vliegenier. Wat er in hem omging vertelde de componist in aangrijpende brieven, die hij aan het thuisfront schreef. Op basis van deze brieven nam de Nederlandse componist Elmer Schönberger Ravels droom als uitgangspunt voor zijn nieuwe compositie 'Maurice chéri'. Daarnaast klinken er liederen en kamermuziek van Ravels Franse, Duitse en Nederlandse tijdgenoten, en natuurlijk van Ravel zelf.

 

Bestel kaarten via de website of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman en De Bron, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.