• Het Nederlands Blazers Ensemble brengt diverse composities van Bach en Soefi ten gehore.

    Peter Blok

NBE speelt Bach en Soefi in Cultura

EDE Het Nederlands Blazers Ensemble brengt zaterdag 11 mei diverse composities van J.S. Bach en Iraanse muziek van Soefi ten gehore in Theater Cultura.

Zoals het soefisme aanspoort tot eenheid en harmonie, en oosters en westers gedachtegoed met elkaar verbindt, zo omarmen in dit programma traditionele Iraanse muziek en Johann Sebastian Bach elkaar. Samen met muzikale vrienden brengt het Nederlands Blazers Ensemble een oriëntaalse Bach in innige omhelzing met oude Perzische muziek ten gehore.

DIEPGANG EN ENGAGEMENT De verbindende muziek is van de hand van componiste Mathilde Wantenaar. Zij onderscheidde zich tijdens compositiewedstrijden van het NBE door diepgang en engagement. Een speciale rol voor Haleh Seyfizadeh (zang) en Elisabeth Hetherington, Ali Ghamsari (tär) en David Mackor (theorbe).

Kaarten voor het concert zijn te koop via www.cultura-ede.nl of telefoon 0318-672800. Voorafgaand aan het concert vindt een inleiding plaats door Saskia Tornqvist en speelt het Jong NBE. De inleiding begint om 19.30 uur; het concert om 20.15 uur.

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo'n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma's te spelen.

Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma's die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt.

SPANNENDE COMBINATIES Ze is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma's wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.

SPRAAKMAKEND Naast de concertseries op de Nederlandse podia, waaronder het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan 't IJ, verzorgt het NBE ieder jaar het spraakmakende Nieuwjaarsconcert dat door de VARA op tv wordt uitgezonden. Ook wordt het ensemble regelmatig uitgenodigd voor bijzondere gelegenheden.

MAATSCHAPPELIJKE BETROKKENHEID Het NBE kenmerkt zich niet alleen door haar eigen signatuur, hoge kwaliteit en diverse repertoire, maar toont met regelmaat haar maatschappelijke betrokkenheid middels bijzondere projecten, zowel in Nederland als internationaal.

Het concert van het Nederlands Blazers Ensemble is het een laatste concert in de serie 'Proefkamermuziek'. Met ensembles en musici van topniveau, die een rijk palet van muziekstijlen en theatrale hoogstandjes brengen. Een lust voor oren en ogen.

KWEEKVIJVER Voorafgaand aan de concerten zijn er inleidingen. In het voorprogramma speelt het JongNBE en het programma wordt toegelicht door Saskia Tornqvist. Het JongNBE is de kweekvijver van het Nederlands Blazers Ensemble. Het NBE heeft talentontwikkeling hoog in het vaandel staan en organiseert jaarlijks een compositiewedstrijd voor jonge musici.

Meer info: www.cultura-ede.nl