• Merlijn Doormerik

Muzikaal zestal experimenteert graag op podium

EDE Fuse speelt donderdag 25 april Fuse Live in Theater Cultura. Zondag zijn ze nog te zien bij Podium Witteman, donderdag staan ze in Cultura en kunnen belangstellenden deze enthousiaste groep spelers live zien spelen.

Voor kijkers van het tv-programma Podium Witteman behoeft Fuse vrijwel geen introductie meer. Het Amsterdamse zestal is een vaste toevoeging aan het format en laat al jaren hun veelzijdigheid zien in de muzikale liveshow over klassieke muziek en verwante genres. Slechts weinig mensen kennen de route die Fuse sinds 2012 heeft afgelegd: honderden optredens; van rokerige clubs en serene kerken, tot festivalweides en concertgebouwen.

De uren op het podium, onder de televisielampen en experimenterend in hun repetitiehok zitten inmiddels in het DNA van Fuse gesleten. Het maakt de groep virtuoos, aanstekelijk op elkaar ingespeeld en overtuigend enthousiast over de muziek die ze je voorschotelen. Fuse neemt je in no-time mee in hun muzikale wereld, waarvan je achteraf pas weet dat je er behoefte aan had.

ALBUM Het podium is voor Fuse altijd een plek voor experiment geweest, geen concert is hetzelfde. Toch hebben ze hun favoriete muziek vastgelegd op albums Studio en Studio 2. Hierop staat muziek die Fuse in de afgelopen jaren het meest is bijgebleven en heeft gevormd; een eigenwijze verzameling stijlen en genres met een herkenbare eigen sound. Studio werd in 2017 genomineerd voor een Edison Publieksprijs.

Het ensemble bestaat uit Julia Philippens (violin), Emma van der Schalie (violin), Mascha van Nieuwkerk (cello), Adriaan Breunis (viola), Tobias Nijboer (doublebass), Daniel van Dalen (percussion). Ze spelen donderdag 25 april onder meer werken van Ravel, Nils Frah en Coltrane. Het concert begint om 20.15 uur, de inleiding om 19.30 uur.

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij de receptie van Cultura tel. 0318-672800 of www.cultura-ede.nl/theater

PROEFKAMERMUZIEK Het concert van Fuse is het voorlaatste concert in de serie 'Proefkamermuziek'. Met ensembles en musici van topniveau, die een rijk palet van muziekstijlen en theatrale hoogstandjes brengen. Een lust voor oren en ogen. Voorafgaand aan de concerten zijn er inleidingen. Musici worden geïnterviewd en het programma toegelicht. Na afloop is het tijd voor napraten onder het genot van een heerlijk glas wijn.

Op 11 mei speelt het Nederlands Blazers Ensemble nog in deze serie met een concert, waarin Bach en Soefie elkaar ontmoeten.

Het nieuwe programma Proefkamermuziek voor volgend seizoen is ook al uit en is verkrijgbaar in Cultura en al te boeken via www.cultura-ede.nl/klassiekemuziek