• Astrid Reyns voor de posters van de open dag en het theaterconcert met een groot leerlingenorkest.

    Freek Wolff

'Muziekplein Ede op de rails'

EDE De Muziekschool in Cultura ging drie jaar geleden ter ziele. Zo'n negen docenten stopten, maar ongeveer 22 musici richtten samen Muziekplein Ede op. Na een moeizame start zit het aantal leerlingen weer in de lift. Op zaterdag 6 april is er een samenwerkingsproject en op zaterdag 13 april wordt er een open dag gehouden.

Freek Wolff

De nieuwe organisatie was een doorstart van de docenten die eertijds in loondienst waren bij Cultura, maar ontslagen waren vanwege een bezuinigingsoperatie. Ze bundelden de krachten in een vereniging en de lesruimtes gingen ze huren in het gebouw aan de Molenstraat. ,,Na de zomer van 2016 konden we weer beginnen met muzieklessen", legt Astrid Reyns uit als (vrijwillig) voorzitter van de vereniging. In het begin zaten er 'gaten' in het aanbod van lessen qua instrumenten. ,,Daar hadden we dus geen docenten meer voor. Dus zaten we met een flink aantal vacatures. Toch hadden we de meeste in september/oktober weer opgevuld met gekwalificeerde docenten."

ZOEKTOCHT Het eerste jaar was een zoektocht. ,,Docenten moesten leren alles zelf te regelen. Met Cultura werd een convenant gesloten voor vijf jaar met een soepele regeling. Het eerste jaar konden docenten gratis terecht, het tweede jaar voor 25 procent en het derde jaar voor vijftig procent van de huur, enzovoort."

Ooit kwamen er bij Cultura circa negenhonderd leerlingen, maar na de opheffing van de muziekschool daalde dit aantal ineens naar zo'n 550 stuks. ,,Nu zitten we dus in de lift. Inmiddels krijgen er bij Muziekplein Ede ongeveer 760 leerlingen les van 32 muziekdocenten. Het blijft lastig om docenten te krijgen voor instrumenten als klavecimbel, contrabas, fagot en hoorn, terwijl de praktijken voor trombone en trompet nog klein zijn. Die moeten nog groeien. Bovendien hebben we nu vier pianisten, omdat de aanmeldingen van leerlingen hier bij bosjes binnen komen."

Naast piano, drums, percussie, trompet, trombone en dwarsfluit kunnen leerlingen ook leren spelen op: keyboard, orgel, accordeon/bandoneon, viool, cello, gitaar, basgitaar, harp, blokfluit, panfluit, hobo, klarinet, saxofoon en djembé. Bovendien zijn er de programma's Muziek op Schoot en Algemene Muzikale Vorming (AMV).

ORKEST Op zaterdag 6 april komt het project 'Zoet en Zout Water' op de bühne, met een 66 man groot orkest van leerlingen, een fotoshow op een groot scherm en Carel Kraayenhof, Leonie Jansen en Jeroen van Veen als gasten. Op 13 april is er een open dag, om kennis te maken met Muziekplein Ede, ook met workshops en optredens van bands als Greyhound Jam, Voco Loco, Soulband Duck Tape, koor Canto de Luna en World Percussion Kids.

Los hiervan huurt Cultura docenten van Muziekplein in om bands als Rocking Old School te begeleiden en is er samenwerking met Astrant. Meer informatie op www.muziekplein-ede.nl