• Het Apollo Ensemble brengt op 23 maart Händels beroemde Brockes Passion

    Anne Meyer

Muziek uit vervlogen tijden in Edesche Concertzaal

EDE Waan je in het Spanje van de zestiende eeuw, of beleef de muziek van de Reformatie van dichtbij. Oude-muziekspecialisten van wereldfaam maken er hun levenswerk van om muziek uit vervlogen tijden te laten klinken alsof het gisteren werd geschreven. Komend seizoen kan in de serie Oude Muziek worden genoten van het BRISK Recorder Quartet, Camerata Trajectina en het legendarische traverso-klavecimbel-duo Wilbert Hazelzet en Jacques Ogg. Een van de hoogtepunten wordt ongetwijfeld de 'Brockes Passion' van Georg Friedrich Händel; net zo aangrijpend als Bachs 'Johannes Passion'.

 

Het befaamde BRISK Blokfluitkwartet opent de serie Oude Muziek op zaterdag 23 september met zijn kersverse programma 'Canção'. Met tientallen blokfluiten in alle soorten en maten speelt BRISK muziek uit de middeleeuwen en de renaissance, en er klinkt zelfs fadomuziek. Beluister het Agnus Dei uit de 'Missa de Barcelona' en mooie, levendige liedbewerkingen van componisten als Coelho, Carreira, Cabézon en Victoria.

 

LUTHER EN DE REFORMATIE Camerata Trajectina blijft op vrijdag 27 oktober dichter bij huis. Dit beroemde ensemble maakt zijn toehoorders deelgenoot van de rijke muziektraditie die de Reformatie heeft opgeleverd. In 2017 is het namelijk precies vijfhonderd jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen wereldkundig maakte. Camerata Trajectina laat horen welke muzikale schatten de Reformatie heeft opgeleverd.

 

Dit seizoen staat ook in het teken van de 250e sterfdag van componist Georg Philipp Telemann. Klavecinist Wilbert Hazelzet en traversospeler Jacques Ogg, legendarische namen in de wereld van de oude muziek, geven op vrijdag 9 februari een prachtig tijdsbeeld. Ze spelen uiteraard muziek van Telemann, maar ook van Bach en Franse tijdgenoten. 

 

HÄNDEL Het Apollo Ensemble besluit op vrijdag 23 maart de serie Oude Muziek met de bekendste passie van Georg Friedrich Händel, zijn 'Brockes Passion'. Daarmee klinkt voor het eerst een echt oratorium binnen de muren van de Edesche Concertzaal. Händel schreef dit meesterwerk op een tekst van Barthold Heinrich Brockes (1680-1747). Ook Bach verwerkte in zijn 'Johannes-Passion' passages uit Brockes' passie-tekst.

Niet alleen de tekst, maar ook de muziek is van bijzonder hoge kwaliteit. Thomas Oltheten, fagottist in het Apollo Ensemble, vertelt erover: ,,Het is een van de eerste oratoria die Händel schreef, dus nog vóór de 'Messiah' en 'Judas Maccabeus'. Toch hoor je er al veel in van wat zijn latere oratoria zo uniek maakt. Vanaf het begin van de 'Brockes-Passion' laat Händel zich van zijn meest gepassioneerde en emotionele kant horen. Nog meer dan Bach zoomt Händel in op de dramatiek van het lijdensverhaal."

 

KAARTEN Iedereen die de oude muziek in de Edesche Concertzaal wil beleven, kan kaarten bestellen via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.