• Op zaterdag 21 maart pakt het Apollo Ensemble in de Edesche Concertzaal groots uit met de Johannes-Passion.

    Ingrid Roes

Muziek rond Rembrandt en Bach in Ede

EDE In de Edesche Concertzaal beleef je elk concert als een tijdreis vol ontdekkingen. Dat geldt zeker voor de concerten in de serie Oude Muziek. In vijf concerten nemen wereldberoemde musici en ensembles je mee naar roemruchte tijden. Aan het woord is Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

Neem op 5 oktober een kijkje aan het hof van de Engelse koning Hendrik VIII. Blokfluitkwintet Seldom Sene en sopraan Klaartje van Veldhoven brengen de muziek die daar gespeeld werd tot leven. ,,Geniet van weemoedige liederen die je doen wegdromen en van vrolijke dansmuziek van componisten als John Dowland, William Byrd en Henry Purcell."

RONDOM REMBRANDT Enig idee naar welke muziek Rembrandt luisterde? Camerata Trajectina geeft op 22 november het antwoord en is de gids door de muzikale wereld van Nederlands grootste schilder. De populaire deuntjes van zijn tijd komen voorbij, maar ook de gevoelige muziek van zijn stadsgenoot Sweelinck. ,,Met Camerata Trajectina beluister je muziek, die Rembrandt vermoedelijk zelf ook heeft gehoord."

Komend seizoen wordt in de Edesche Concertzaal veel aandacht besteed aan Bach. ,,In het Bach-drieluik beleef je Bachs muziek op twee manieren. Aan de ene kant de monumentale Bach van de 'Johannes-Passion'. Aan de andere kant de intieme Bach van zijn verfijnde viool- en triosonates. Traversospeler Wilbert Hazelzet en klavecinist Jacques Ogg duiken in de wereld van de traverso. Grote componisten uit de barok waaronder Bach, zijn zonen en Georg Philipp Telemann lieten zich door dit prachtige instrument inspireren."

JUDITH EN TINEKE STEENBRINK Violiste Judith Steenbrink en klaveciniste Tineke Steenbrink nemen belangstellende op 3 april mee op een tocht door Bachs halsbrekende viool- en triosonates. Bach zou Bach niet zijn als hij ook de barokke vioolsonate niet tot iets bijzonders maakte. Tot dan toe stal de violist in zulke stukken de show. De klavecimbelspeler had niet veel meer te doen dan het uitwerken van een baslijntje.

Van Ree: ,,In zijn eigen vioolsonates geeft Bach het klavecimbel een eigen partij. Daarmee zijn viool en klavecimbel gelijkwaardig aan elkaar. Muziek die bij de doorgewinterde Bach-specialisten van het ensemble Holland Baroque in meer dan goede handen is."

JOHANNES-PASSION Hoe komt het toch dat Bachs 'Johannes-Passion' steeds populairder wordt?

,,Een van de geheimen van het stuk ligt bij de evangelist Johannes zelf. In zijn versie van Jezus' lijdensverhaal is de schrijver meer 'to the point' dan de andere evangelisten. Bach maakt daar slim gebruik van, want in de 'Johannes-Passion' zit vaart en hoor je meer drama. Dat wordt nog eens versterkt door de aanzienlijke bijdrage van het koor, zoals in het aangrijpende openingskoor 'Herr, unser Herrscher'. En natuurlijk zijn er schitterende aria's als ‘Zerfließe, mein Herze’ en ‘Ergwäge’. Het Apollo Ensemble zorgt op 21 maart (Bachs 335e verjaardag) voor een indrukwekkende ervaring in de passietijd."

KAARTEN Kaarten bestellen kan via de serie Kamermuziek, MijnSerie of losse kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10 euro.