• Emma Thompson in The Children Act

    onbekend

Moeilijk dilemma in film The Children Act

EDE Filmhuis Cultura heeft nog twee mooie films geprogrammeerd staan voor dit seizoen: The Children Act op 4 juni met Emma Thompson in de hoofdrol en Lady Bird op 18 juni.

Fiona Maye (Oscar-winnares Emma Thompson) is een gerespecteerd rechter van het Hooggerechtshof waar ze bekendstaat om haar professionele en weloverwogen uitspraken binnen het complexe familierecht. Terwijl haar huwelijk met Jack (Stanley Tucci) lijkt te bezwijken onder haar toewijding voor het vak, stort Maye zich op een ingewikkelde zaak.

De 17-jarige Adam (Fionn Whitehead) heeft leukemie en zal zonder een bloedtransfusie niet lang meer leven. Vanwege zijn geloof als Jehovah's getuige weigert Adam de noodzakelijke medische hulp te accepteren. Fiona moet besluiten of hij te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of dat het recht op vrije wil toch zwaarder weegt. Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen voor hen beiden. Indringende film, gebaseerd op de novelle van Ian McEwan, die tevens het scenario schreef.

MOEDER/DOCHTER Het filmhuisseizoen sluit af met Lady Bird, een film over de relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. Lady Bird legt zowel de humor als het drama bloot in de turbulente relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. Christine 'Lady Bird' McPherson zet zich af tegen haar eigenzinnige moeder, maar ze lijkt meer op haar dan ze denkt. Lady Birds moeder is een verpleegster die keihard werkt om te zorgen dat er brood op de plank komt nadat haar vader zijn baan is kwijt geraakt. Lady Bird speelt zich af in het Californische Sacramento tegen de achtergrond van een snel veranderend economisch klimaat. De film werpt een indringende blik op de relaties die ons vormen en de idealen die ons kenmerken.

INLEIDING Dinsdagmiddag is filmdag in Cultura. In het nieuwe seizoen draait er bijna elke dinsdag een film in Filmhuis Cultura. Dan maken we een mooie verbeterslag; meer films en een nieuwe filmprojector. De kwaliteit van de film gaat dan enorm vooruit.

Filmdocent Mark Meuldijk verzorgt met veel enthousiasme de inleidingen. Hij geeft meer inzicht in de achtergrond van de films, het boek waarop de film gebaseerd is, de regisseur en de hoofdrolspelers. Genoeg om de film met andere ogen te bekijken.

De films in de middag worden goed bezocht en de sfeer is prima: ,,Wij komen graag 's middags naar de film, dit is echt een uitje en het zijn altijd films, waar we nog over kunnen napraten." Voor de liefhebbers draait de film dezelfde dag ook 's avonds om 19.00 uur zonder pauze. De film op de middag kost 11 euro inclusief inleiding en drankje na afloop. Voor mensen die van plan zijn meerdere films te bezoeken is er de voordelige strippenkaart. De avondfilm is zonder inleiding en zonder pauze en kost 9 euro.

NIEUW SEIZOEN Dinsdag 10 september start het nieuwe seizoen en draaien ze onder andere Green Book, Girl, Becoming Astrid, A star is born, The Wife, De Dirigent, Cold war etc. Het programma tot eind december is te vinden op de website van Cultura www.cultura-ede.nl.