• In het nieuwe seizoen '16 - '17 is pianist Hannes Minnaar het gezicht van de Edesche Concertzaal.

    Marco Borggreve

Minnaar is gezicht van de Concertzaal

EDE Hannes Minnaar is momenteel één van de meest succesvolle Nederlandse pianisten. Als enige Nederlander ooit stond hij in de finale van het Koningin Elisabeth Concours. Zijn fabuleuze spel is komend seizoen te ervaren in de Edesche Concertzaal. Als kersverse artist in residence laat Hannes Minnaar verschillende kanten van zijn muzikale meesterschap horen.

 

Samen met stervioliste Isabelle van Keulen opent Minnaar op zaterdag 10 september het seizoen. Ze spelen drie vioolsonates van Ludwig van Beethoven, waaronder de geliefde Kreutzer-Sonate.

 

VAN BAERLE TRIO Op zaterdag 18 maart neemt Minnaar zijn Van Baerle Trio mee naar de Edesche Concertzaal. Samen met violiste Maria Milstein (in 2015 Edison-winnares met de cd 'Sounds of War') en cellist Gideon den Herder, speelt hij Tsjaikovski's meeslepende Pianotrio, op. 50. Het is een van de meest aangrijpende kamermuziekwerken van Tsjaikovski, waarin de componist een eerbetoon brengt aan zijn overleden collega Nikolaj Rubinstein. ,,Ter herinnering aan een groot artiest'', schreef hij erboven.

 

UITZONDERLIJK Deze muziek krijgt een prachtige tegenhanger in twee stukken van Beethoven, volgend seizoen een van de centrale componisten in de Edesche Concertzaal. Bijzonder zijn Beethovens 'Variaties', op. 44. Variatiereeksen kom je vooral in klaviermuziek tegen, waardoor deze variaties voor pianotrio vrij uitzonderlijk zijn.

 

SYMFONIE Nog verrassender op het programma is Beethovens 'Tweede Symfonie'. Het Van Baerle Trio speelt Beethovens eigen bewerking van dit meesterwerk.Voor het publiek was het in de negentiende eeuw vaak moeilijk om orkestconcerten bij te wonen, vandaar dat componisten als Beethoven het publiek een handje hielpen en hun orkestmuziek voor kleinere bezettingen bewerkten. Op die manier konden luisteraars er ook in kleinere zalen en huiskamers van genieten. In de gemoedelijke ambiance van de Edesche Concertzaal komt Beethovens muziek meer dan tot haar recht.

 

MINNAAR EN BEETHOVEN Hannes Minnaar heeft wat met Beethoven. ,,Zijn muziek ligt me wel. Als pianist kun je eigenlijk niet om Beethoven heen. Vanaf zijn vroegste composities hoor je zijn persoonlijkheid door de noten heen en is het echt Beethoven. De noeste arbeid, de grapjes, zijn wereldbeeld, alles stopt hij in zijn muziek en dat hoor je terug.''

 

SCHUBERT, FAURÉ EN RAVEL In zijn solorecital op zaterdag 6 mei 2017 laat Hannes Minnaar zich van zijn meest subtiele kant horen. Met muziek van Schubert, Fauré en Ravel tovert hij de mooiste klanken uit de Bösendorfer Imperial. Geniet komend seizoen van Hannes Minnaar als artist in residence en maak deze spraakmakende pianist van dichtbij mee.

 

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman en De Bron, of vooraf aan de zaal. Kinderen tot achttien jaar gratis entree.