• Merlijn Doomernik

Micha Wertheim in Cultura

EDE Micha Wertheim is in zijn voorstelling 'Voor alle duidelijkheid' op dinsdag 26 februari in Cultura weer terug op het cabaretpodium.

Prikkelend, tergend, ontregelend en tegendraads Zoveel is Duidelijk. Wat ook duidelijk is, is dat we in duidelijke tijden leven. Het is steeds duidelijker wie de vijand is, en waar die zit. Het is ook duidelijk dat er fouten zijn gemaakt en wie de fouten heeft gemaakt is ook wel duidelijk. Nu de feiten duidelijk zijn wordt de oplossing ook steeds duidelijker. Maar voor alles echt helemaal duidelijk is, is er eerst nog: 'Micha Wertheim Voor Alle Duidelijkheid'.

Begin 2004 presenteerde Wertheim op het Leids Cabaret Festival een eerste aanzet tot een solocabaretprogramma. Hij won zowel de jury- als de publieksprijs door er bij het publiek en de jury op te wijzen dat het eigenlijk een formaliteit was dat hij aan het festival mee moest doen om het te winnen. Hij werkte de scènes uit tot zijn eerste theaterprogramma 'Micha Wertheim voor beginners', dat draaide om de overwaardering van slachtofferschap, zelfoverschatting en de problematische relatie tussen cabaretier en publiek. Tussen 2006 en 2008 toerde Wertheim met zijn programma 'Micha Wertheim voor gevorderden'. Het programma speelt zich af in een droom.

CLIMAX Over zijn laatste twee voorstellingen zegt de pers: ,,Zijn afwezigheid in 'Ergens Anders' was een brutale en radicale theatercoup en je kan niet anders vaststellen dan dat Wertheim historie schreef. Het was een samenzwering met zijn publiek die alle aanwezigen medeplichtig maakte. Het was ook de climax van zijn oeuvre, met titels als 'Voor Beginners' en 'Voor Gevorderden' tot aan Micha Wertheim Voor Zichzelf', waarin hij al fulmineerde dat de wegblijvers het wel hadden begrepen. In dat opzicht was 'Ergens Anders' een demonstratie van een tot in zijn uiterste consequente volgehouden kunstenaarshouding. Een houding die je verbluft achterliet."

ROBOTJE De voorstelling 'Iemand Anders' is voor een belangrijk deel een terugblik en een toelichting bij 'Ergens Anders'. ,,Al die machinaties maken 'Iemand Anders' tot een bedrieglijk spel waarin fictie en werkelijkheid omstebeurt omklappen. De laatste omkering is dat Wertheim zegt dat het robotje misschien met iemand anders moet praten, een optimistische persoon uit het publiek, die vertelt over wat voor leuks hij de volgende dag gaat doen. En als verschillende bezoekers dat vervolgens ook echt doen op het podium, en we met zijn allen even geloven dat we en robot kunnen troosten, dan heeft de goochelaar, de cabaretier 2.0, zijn doel bereikt."

Micha Wertheim was vaker in Theater Cultura, ook met zijn voorstelling 'Micha Wertheim voor zichzelf' in 2016. In zijn nieuwe voorstelling 'Voor alle duidelijkheid', zal Micha Wertheim zeker weer verrassen.

Voor wie het aandurft en voor wie hem nog niet eerder gezien heeft, er zijn nog een paar kaarten. Die kunnen besteld worden via www.cultura-ede.nl of telefoonnummer 0318-672800. De voorstelling begint om 20.15 uur.