• Meestervioliste Eldbjørg Hemsing is zaterdag 30 september te beluisteren in meesterwerken van Mendelssohn

    Onbekend

Meesterwerken van Mendelssohn in Edesche Concertzaal

EDE ,,Met de Katona Twins kun je nauwelijks op je stoel blijven zitten. Zo aanstekelijk speelt dit Hongaarse gitaarduo. De Noorse violiste Eldbjørg Hemsing betovert met meesterwerken van Mendelssohn. Laat je meevoeren op de romantische klanken van zijn 'Eerste Pianotrio' en het 'Pianosextet'. En dat is nog niet alles. Pianiste Anna Fedorova speelt drie van de mooiste 'Lieder ohne Worte' van dezelfde dezelfde componist", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

 

Op vrijdag 29 september brengen de Hongaarse tweelingbroers Katona een mooie mix van barokklassiekers en op volksmuziek geïnspireerde stukken van Kodály en Manuel de Falla. Als geen ander weten de gitaarbroers deze muziek te vertalen naar hun gitaren.

 

KATONA TWINS Zoltán Katona vertelt: ,,We houden erg van barokmuziek. En omdat het klavecimbel een tokkelinstrument is, past klavecimbelmuziek ook zo goed op de gitaar. Naast barokmuziek staan ook twintigste-eeuwse klassiekers uit Spanje en Hongarije op het programma."

Over Kodály's 'Dansen uit Galanta' vertelt Zoltán Katona: ,,Kodály kwam zelf uit deze Hongaarse streek en heeft daar ongetwijfeld veel zigeunermuziek gehoord. Dat hoor je in deze dansen terug. Oorspronkelijk schreef Kodály ze voor orkest, maar wij vonden het een uitdaging om al die orkestkleuren op onze gitaren over te zetten."

 

MEESTERLIJKE MENDELSSOHN Orkestkleuren klinken ook in Mendelssohns 'Pianosextet' dat Eldbjørg Hemsing op zaterdag 30 september samen met haar muziekvrienden in de Edesche Concertzaal zal spelen. Pianist Anna Fedorova vertolkt in dit meesterstuk de pianopartij. Dit sextet (een stuk voor zes spelers) lijkt op een soort pianoconcert, waarbij de contrabas zorgt voor een typisch orkestachtige 'sound'. Ook Mendelssohns prachtige 'Eerste Pianotrio' staat op het programma. Deze twee kamermuziekwerken worden verbonden met een keuze uit Mendelssohns mooiste 'Lieder ohne Worte'. Sfeervolle pianostukken, waar je je met titels als 'Lentelied' en 'Venetiaans Gondellied' van alles bij kunt voorstellen.

 

ELBJØRG HEMSING Eldbjørg Hemsing is de Noorse koningin van de viool. Niet alleen soleert ze bij de belangrijkste symfonieorkesten ter wereld, ook inspireert Eldbjørg Hemsing grote hedendaagse componisten, waaronder Tan Dun, tot nieuwe vioolwerken. Eldbjørg Hemsing heeft een bijzonder draadje met de muziek van Felix Mendelssohn.

Ze vertelt erover: ,,Zijn muziek is temperamentvol. Bovendien zitten zijn stukken vol zangerige melodieën en sfeer. Vaak stel ik me er betoverende landschappen bij voor. Tegelijk hoor je in zijn muziek een grote helderheid, die je bij bijna geen andere componist van zijn generatie tegenkomt. Daarin is Mendelssohn beslist uniek."

 

BESTEL KAARTEN Bestel kaarten voor de Katona Twins en Eldbjørg Hemsing via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.