• Meesterpianist Boris Giltburg speelt op zaterdag 10 februari muziek van Liszt, Rachmaninov en Sjostakovitsj

    Chris Gloag

Meesterpianisten in Edesche Concertzaal

EDE De grootste pianisten zijn te beluisteren in de Edesche Concertzaal aan de keizer onder vleugels: de Bösendorfer Imperial. Meesterpianist Boris Giltburg laat op zaterdag 10 februari verschillende kanten van zijn kunstenaarshart spreken in werken van Rachmaninov en Sjostakovitsj. Emanuel Ax is zonder twijfel een van de grootste levende pianolegendes. Hij brengt op zaterdag 17 maart een handvol pianoklassiekers mee naar Ede.

 

,,De winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2013 blinkt uit in een gedurfd felle attaque en intieme fluisteringen… pianistieke euforie", schreef NRC Handelsblad over wereldpianist Boris Giltburg. Toonaangevend muziektijdschrift Gramophone vergeleek hem om zijn fenomenale Rachmaninov-interpretaties zelfs met grootheden als Horowitz, Richter en Cliburn. Eén ding is duidelijk: Boris Giltburg is hard op weg om een van de meest toonaangevende musici van zijn generatie te worden.

 

RACHMANINOV Een bijzonder stuk op het programma in de Edesche Concertzaal is Giltburgs eigen pianoversie van Sjostakovitsj' 'Achtste Strijkkwartet'. Ook speelt hij de meeslepende 'Etudes-tablaux' van Rachmaninov; een componist waar Giltburg een bijzondere band mee heeft.

 

EMOTIONELE KRACHT Over wat Boris zo aanspreekt in Rachmaninovs muziek vertelt de pianist: ,,ik hou erg van de lang uitgesponnen melodieën of de spaarzame manier waarop hij met zijn materiaal omgaat, zoals de 'Etudes-tableaux' die ik ook in Ede speel. En dan is er de emotionele kracht van zijn muziek. Die is soms zo groot dat ze je als uitvoerder kan overweldigen. Op het podium moet je ervoor waken je daarin niet te verliezen."

 

EMANUEL AX Wat mag je van misschien wel de grootste pianist ter wereld verwachten? Aanstekelijk, eerlijk, door en door muzikaal en authentiek! Het zijn een paar steekwoorden die telkens in de pers opduiken om het prachtige spel van Emanuel Ax te beschrijven. Beleef deze goudeerlijke meesterpianist in muziek die hem zeer na aan het hart ligt.

 

VAN BACH TOT BEETHOVEN Emanuel Ax neemt op zaterdag 17 maart een handvol klassiekers mee, variërend van Bachs 'Vijfde Partita' en Mozarts 'Sonate nr. 15, KV 533' tot muziek van Liszt en Beethovens beroemde 'Waldstein-Sonate'. "Zijn instrumentale bagage en zijn uitzonderlijke muzikale drive maken hem tot de Rolls-Royce onder de pianisten", vindt NRC Handelsblad.

 

TIP: NIKOLAI LUGANSKY Meesterpianist Nikolai Lugansky speelt op zaterdag 13 januari het eerste concert van het nieuwe jaar. Beleef deze unieke pianist in muziek van Schumann en Rachmaninov. Van Schumann klinken zijn poëtische 'Kinderszenen'. Van Rachmaninov speelt Lugansky een aantal van zijn mooiste Preludes.

 

KAARTEN BESTELLEN Bestel kaarten voor Boris Giltburg, Emanuel Ax en Nikolai Lugansky via de website tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal.

Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.