• Beleef meesterpianist Emanuel Ax op zaterdag 17 maart in de Edesche Concertzaal.

    Lisa Marie Mazzucco

Meesterpianist Emanuel Ax in Edesche Concertzaal

EDE De Rolls-Royce onder de pianisten wordt meesterpianist Emanuel Ax genoemd. Wat Yo-Yo Ma is voor de cello en Isaac Stern voor de viool, dat is Ax voor de piano. Deze drie grootmeesters deelden regelmatig het podium. Maar in de Edesche Concertzaal schittert Emanuel Ax op zaterdag 17 maart solo aan de Bösendorfer Imperial.

Kenners prijzen de Pools-Amerikaanse pianist om zijn poëtische spel en briljante techniek. Zo schreef NRC Handelsblad: ,,Ax benadert de muziek vanuit een allesomvattende zachtmoedigheid. Hij houdt van elke noot die hij speelt."

In de Edesche Concertzaal neemt Emanuel Ax een handvol stukken mee die veel voor hem betekenen. In Liszts sfeervolle 'Petrarca-sonnetten' en Mozarts 'Pianosonate in F', KV 533 klinkt Ax als een dichter aan de vleugel. Serene schoonheid overheerst in Bachs 'Vijfde Partita'. In Beethovens 'Waldstein-sonate' daarentegen laat Emanuel Ax de vleugel bulderen. Vanwege de bijzondere muzikale effecten wordt deze beroemde sonate ook een 'heroïsche symfonie voor piano' genoemd. Beleef meesterpianist Emanuel Ax in de Edesche Concertzaal van dichtbij!

OP YOGALES Hoe hoog zijn ster ook is gerezen, het spelen van een pianorecital is voor Emanuel Ax nooit iets wat hij zomaar even doet. Dagelijks zit hij nog zo’n vier tot vijf uur aan de piano om zijn schijnbaar moeiteloze techniek op peil te houden en om zijn zenuwen onder controle te houden. ,,Als ik niet hard studeer voel ik me reddeloos verloren. Kort geleden ben ik op yogales gegaan om mijn nervositeit te bestrijden", vertelt hij. ,,Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om concerten te geven.”

TOMELOZE ENERGIE Voor Emanuel Ax staat altijd voorop dat hij recht wil doen aan de muziek. Met tomeloze energie zet hij zich in voor een enorm repertoire dat varieert van Bach en Mozart tot aan John Adams en Thomas Adès. Even makkelijk laat hij zich meeslepen door Beethovens weerbarstige genialiteit als door de vredige visioenen van Liszt. Ax: ,,Het is onmogelijk om alle gevoelens die in een partituur worden uitgedrukt ook zelf ervaren te hebben. Maar wanneer je voldoende sympathie voelt voor de muziek die je speelt, word je er vanzelf in meegezogen.”

VOORUITBLIK Op vrijdag 23 maart is het podium van de Edesche Concertzaal rijkelijk gevuld met zangers en spelers van het Apollo Ensemble. Zij brengen dan de bekendste passie van Georg Friedrich Händel, zijn ‘Brockes Passion’. Daarmee klinkt voor het eerst een echt oratorium binnen de muren van de Edesche Concertzaal. Vanaf het begin van de ‘Brockes-Passion’ laat Händel zich van zijn meest gepassioneerde en emotionele kant horen. Nog meer dan Bach zoomt Händel in op de dramatiek van het lijdensverhaal.”

Kaarten bestellen voor meesterpianist Emanuel Ax en Händels 'Brockes Passion' kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Edesche Concertzaal, Boekhandel Het Paard van Troje of Boekhandel Frits Hardeman. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.