• Pianiste Sophiko Simsive speelt op vrijdag 24 november een selectie uit Prokofjevs 'Assepoester' (Cinderella)

    Edesche Concertzaal

Meesterlijke pianisten aan Bösendorfer Imperial

EDE Beleef pianist en artist in residence Nino Gvetadze in de Edesche Concertzaal. Samen met violiste Frederieke Saeijs maakte Nino Gvetadze al grote indruk tijdens het openingsconcert. Op vrijdag 17 november zijn beide dames terug, dan met celliste Maja Bogdanovic aan hun zijde. Samen vormen ze het Arosa Trio en spelen muziek van wereldberoemde vrouwelijke componisten.

 

Eén week later op vrijdag 24 november is het de beurt aan Nino's Georgische landgenote Sophiko Simsive. Zij laat de Bösendorfer Imperial fonkelen in een sprookjesachtig solorecital rond Schubert, Debussy en Haydn met Prokofjevs 'Assepoester' (Cinderella) als grande finale.

 

NINO GVETADZE Wanneer Nino Gvetadze achter de vleugel plaatsneemt, straalt ze een ongelooflijke kalmte uit, die volkomen samenvalt met haar spel. Ze combineert technische perfectie met een grote innerlijke poëzie. Het zijn kwaliteiten die haar niet alleen solist, maar ook als toegewijd kamermusicus onderscheiden. Beluister haar samen met haar Arosa Trio.

Met Frederieke Saeijs en Maja Bogdanovic speelt Gvetadze vrijdag 17 november in de Edesche Concertzaal muziek van vrouwelijke componisten. Behalve dat het prachtige werken zijn, is het ook een praktische keuze. ,,We merkten dat alle klassieke meesterwerken al door de grote pianotrio's worden gespeeld", vertelt Gvetadze. Op onze zoektocht naar interessant repertoire ontdekten we dat er nog zoveel meer fantastische muziek is, zoals die van Clara Schumann, Fanny Mendelssohn en Lili Boulanger."

 

SPROOKJESACHTIGE MUZIEK Sophiko Simsive speelt op vrijdag 24 november een programma rondom sfeervolle muziek van Schubert, Debussy en Prokofjev. Zo schildert Sophiko in de bundel 'Images' (Beelden) van Claude Debussy met klank. 'Reflecties in het water' en 'Eerbetoon aan Rameau' zijn een paar beeldende stukken uit 'Images'.

 

ASSEPOESTER OP DE PIANO Sophiko besluit haar concert met een selectie uit Prokofjevs bekende ballet 'Assepoester' (Cinderella). Tot op de dag van vandaag inspireert de melodieuze muziek vele choreografen tot sprookjesachtige dansvoorstellingen. Zelf was Prokofjev ook erg tevreden over zijn eigen muziek en maakte een pianoversie van de bekendste delen uit dit ballet.

 

SOPHIKO SIMSIVE Met haar 25 jaar behoort Sophiko Simsive tot belangrijkste Georgische pianisten van haar generatie. Op elfjarige leeftijd maakte ze haar debuut als concertpianiste met Beethovens 'Tweede Pianoconcert'. Tijdens haar eerste studiejaar aan het Conservatorium van Amsterdam won ze de Eerste Prijs op het Prinses Christina Concours. Onlangs ontving Sophiko Simsive de Eerste Prijs op het Virtuoso & Belcanto Festival in Lucca (Italië).

 

Kaarten bestellen voor Nino Gvetadze en Sophiko Simsive kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.