• Cultura

Meer voorstellingen bij Cultura

EDE Het gaat goed met theater Cultura. Ook merkt men daar dat de economische recessie voorbij is. In het theaterseizoen 2017-2018 zijn er in het Edese theater liefst 100 voorstellingen. 20 voorstellingen meer dan in het voorbije seizoen, drie jaar geleden waren dat er nog 60. Vooral het Filmhuis bij Cultura maakte een grote groei mee. ,,Daarom kiezen we voor een uitbreiding," zegt Trijn Romein, manager podiumkunsten, bij de presentatie van het nieuwe programma van Cultura.

Jan de Boer

De uitbreiding naar 100 theatervoorstellingen betekent volgens Romijn dat Cultura nog weer meer kan laten zien op het gebied van zowel klassieke muziek, cabaret, toneel, theater en familievoorstellingen, de vijf grote pijlers bij Cultura. ,,Alles is aanwezig op ons podium. We groeien met ons theater, maar ook met ons Filmhuis. Al een paar jaar hebben we een literair Filmhuis, waar voorstellingen op de middag en de avond zijn geprogrammeerd. Dat willen we verdubbelen. Dinsdag wordt om de veertien dagen bij Cultura de filmdag. Vijftig procent van de films heeft een literaire basis, en op de andere dagen is er een andere filmhuisfilm."

FILMFESTIVAL Cultura wil groeien, aldus Romein. ,,Onze positie wordt belangrijker in Ede. We krijgen veel respons en positieve reacties, waar we heel blij mee zijn." Cultura start dit seizoen ook met iets nieuws, namelijk met het FoodValley Film Festival. ,,We haken daarmee in dat we in de FoodValley wonen. We hebben de handen in een geslaan, ook met initiatieven uit de maatschappij om een filmfestival in Cultura te houden. Maar ook in het World Food Center en op een remeker kaasboerderij in het buitengebied."

Het wordt een klein begin met zes films, waarin foodfilms de hoofdrol spelen in combinatie met een spreker, workshop of bijvoorbeeld een proeverij. ,,We willen dat in de komende jaren laten uitgroeien." Het programma van Cultura is heel gevarieerd. ,,Muziek is voor ons een heel belangrijk gegeven, omdat onze zaal natuurlijk een speciale akoestiek heeft. We hebben daarin plaats voor juist muziek met geweldige parels."

AVOND UIT ,,Voor het zevende jaar doen wij de serie proefkamermuziek, waarbij bekende ensembles optreden. Na afloop is er altijd een wijnproeverij om er een speciale sfeer aan te geven. We hechten eraan dat het een speciale avond uit is, het is een trend in het hele theater dat onze bezoekers kritisch zijn. Zij willen meer dan een voorstelling, zij willen echt een avond uit."

Inspelend op de vraag van het publiek presenteert Cultura toneelvoorstellingen, die ontroeren en herkenning bieden voor een groot publiek. Daarom kiest het Edese theater voor thema's met maatschappelijke relevantie, zoals vluchtelingen en andere culturen. Met 'Nieuwe Familie' brengt theatermaker Sanne Vogel met twee vluchtelingen hun eigen verhaal. Ook zijn in het komende seizoen twee voorstellingen over Alzheimer en mantelzorg te zien. Verder kiest Cultura ervoor om in het nieuwe seizoen Ede en Edes talent in beeld te brengen.