• Foto: Fokke P. de Haan

    Fokke P. de Haan

'Meer leven in brouwerij in centrum'

EDE De tweede editie van het Edese straatmuzikantenfestival wordt zaterdag 9 juli vanaf 12.00 uur in het centrum van Ede gehouden. Op diverse locaties kan daar genoten worden van bijna dertig muzikantenacts. Vanaf 18.00 uur is er een open podium in Cultura. ,,We hopen op droog en zonnig weer", zegt Hans Wolven van de organisatie.

Jan de Boer

Het eerste straatmuzikantenfestival was volgens Wolven, die samen met Herman Ouboter namens de Edese Blues Associatie verantwoordelijk is voor de organisatie, een groot succes. ,,Het smaakte naar meer. Dat gaan we nu beleven."

De muzikanten komen overal vandaan, uit Ede en alle delen van Nederland. Het straatmuzikantenfestival richt zich niet op één soort muziek. ,,Het kan van alles zijn. Dat kan iemand zijn met een accordeon, die volksliedjes zingt. Het kan ook een bluesgroep zijn, die akoestisch optreedt. Het mag in feite van alles zijn als het maar zo is dat het publiek er van kan genieten."

AANRADER Het straatmuzikantenfestival in Ede is gebaseerd op het straatmuzikantenfestival in het Betuwse Elst, dat daar al tien jaar wordt gehouden.

Wolven: ,,We dachten dat zouden we in Ede ook wel eens kunnen gaan doen. Herman Ouboter speelde daar ook en kwam bij mij. Van het een kwam het ander, dan gaan je wat mensen benaderen en zet je een festival op poten. Het is een aanrader om naar toe te gaan, ja."

Het straatmuzikantenfestival is dit keer iets groter dan in 2015. ,,Er zijn ook andere groepen als vorig jaar. Ook een skifflegroep in de sfeer van Lonnie Donegan. De muziekliefhebber weet dan meteen wat voor muziek dat is, muziek tussen blues, country en jazz in. Eigenlijk de muziek die in de jaren zestig in Engeland werd gespeeld." Na een jaar is het eenvoudiger muzikanten naar het festival in Ede te krijgen. ,,Herman Ouboter, de medeorganisator, is zelf muzikant en treedt vaak op bij andere straatmuzikantenfestivals. Vandaar heeft hij ook contacten en nodigt hij mensen uit om in Ede te komen spelen."

BRUISEND CENTRUM De Edese Blues Associatie heeft steun gekregen van de gemeente Ede en Ede Centrum om het festival te organiseren.

,,Daar zijn we blij mee. Anders kun je dat niet rondbreien. We proberen in te haken om het centrum wat meer bruisend te maken. Wij organiseren het festival omdat wij ook meer leven is in de brouwerij in het centrum willen. En natuurlijk meer aandacht voor muziek. Het programma is nog gevarieerder dan vorig jaar. Het leuke is dat er chemie gaat ontstaan tussen de luisteraar en de muzikant. Dat mensen participeren door te dansen of mee te zingen. We proberen wat meer muziek op straat in Ede te krijgen."

Het avondprogramma in Cultura wordt geopend door de boogie woogie pianist Big Hand Tom. ,,Hij komt uit Arnhem. Op het station hebben ze daar een piano neergezet, waar hij regelmatig zit te spelen. We hebben een mooi lijstje aan deelnemers. Alle muzikanten staan vermeld op de Facebookpagina van de Edese Blues Associatie. Ik hoop dat het een mooi feest wordt."