• Violiste Maria Milstein is in seizoen 2018-2019 het gezicht van de Edesche Concertzaal.

    Marco Borggreve

Maria Milstein in Edesche Concertzaal

EDE Alles wat violiste Maria Milstein aanraakt, lijkt te veranderen in muzikaal goud. Begin dit jaar won ze de belangrijke Nederlandse Muziekprijs. ,,Komend seizoen beleef je Maria Milstein als artist in residence van de Edesche Concertzaal. In drie concerten laat zij verschillende kanten van het muzikale persoonlijkheid spreken", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

Hij vervolgt: ,,Je hoort haar als voortreffelijk kamermusicus samen met de collega's van het Van Baerle Trio, het Busch Trio én met haar zus, pianiste Nathalia Milstein."

Milstein beleefde het afgelopen seizoen veel mooie momenten. Ze maakte in de Grote Zaal van Het Concertgebouw haar debuut als soliste bij het Radio Filharmonisch Orkest. ,,Toch wel een mijlpaal”, zegt ze daarover met gepaste trots. Als klap op de vuurpijl bracht ze samen met haar zus, pianiste Nathalia Milstein, hun goed ontvangen debuut-cd uit. ,,Adembenemend”, schreef de Volkskrant.

DOL OP DVORÁK Tijdens het openingsconcert op vrijdag 28 september is Maria Milstein te beluisteren met altviolist Miguel da Silva en het Busch Trio. In de Edesche Concertzaal brengen ze stukken van Brahms en Dvorák. Maria Milstein is dol op Dvorák: ,,Zijn 'Tweede Pianokwintet' zal zeker in het hoofd van de mensen blijven hangen. De melodieën kun je zo meezingen en de ritmes zijn pakkend. Tegelijk is er ook die typische Tsjechisch nostalgie die door de noten heen klinkt. Dat maakt zijn muziek zo aansprekend.”

VAN BAERLE TRIO Twee andere musici waar Maria Milstein een hechte band mee heeft zijn pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder. Samen vormen ze het inmiddels beroemde Van Baerle Trio. In de Edesche Concertzaal verbinden de drie musici op zaterdag 19 januari romantische pianotrio’s van Beethoven en Schubert met muziek van de Nederlandse componist Tristan Keuris (1946-1996). Het is muziek die veel met Beethoven te maken heeft. Maria Milstein: ,,Zijn 'Pianotrio' klinkt net als bij Beethoven en Schubert als een verhaal. Als luisteraar word je meegevoerd door allerlei stemmingen en sferen. Vooral het slot is bloedstollend. Het stuk eindigt in een reusachtige klank.”

MUZIEK MET EEN VERHAAL Muziek en verhalen vormen ook de rode draad door het derde en daarmee laatste concert als artist in residence van de Edesche Concertzaal. Samen met haar zus Nathalia duikt ze op zaterdag 26 april in de wereld van de Franse vioolsonates. Het is pas sinds een paar jaar dat beide zussen Milstein op dit niveau samenwerken. Maar ondanks de tien jaar leeftijdsverschil voelen ze een sterke muzikale klik. ,,Vanwege onze muzikale opvoeding hoeven we elkaar weinig uit te leggen; we vinden elkaar in het samenspel.”

Kaarten bestellen voor Maria Milstein kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.