• Na Maarten Bauers overwinning op het Prinses Christina Concours was het natuurlijk tijd voor een feestje

    Prinses Christina Concours

Maarten Bauer wint compositie-concours

EDE De zeventienjarige Maarten Bauer uit Ede heeft dit jaar het Prinses Christina Compositie Concours gewonnen. Zonder ooit ook maar één compositieles te hebben gehad, wist de jonge muziekliefhebber de prijs binnen te slepen.

Fleur Bubbert

 

Toen hij twaalf jaar oud was, begon Maarten met zijn eerste muziekles. ,,Ik moest van mijn ouders iets sociaals gaan doen, dus toen ging ik op keyboardles", legt hij uit. ,,Na een jaar mocht je zelf een instrument kiezen. Ik koos het coolste instrument dat er bestaat: de saxofoon."

 

BACH In zijn eerste jaren speelde Maarten jazz en popmuziek. Klassiek vond hij maar niets. ,,Tot ik op mijn vijftiende Bach ontdekte. Toen begon ik klassieke muziek echt te waarderen." Hij gaat zich steeds meer verdiepen in de composities van de wereldberoemde muzikant.

 

COMPOSITIES Op een gegeven moment krijgt Maarten het idee om zelf stukken te gaan componeren. ,,Dat is echt moeilijk. Ik dacht echt: 'waar moet ik mee beginnen?'" Hij besluit om eerst stukken van Bach na te bootsen. ,,Je maakt dan best veel fouten en dat is erg leerzaam. Ik heb ook nooit les gehad in componeren, ik heb het altijd zelf uitgezocht", vertelt hij enthousiast.

Naarmate hij er beter in wordt, begint Maarten steeds meer composities te schrijven. ,,Ik begin altijd op de saxofoon. Dan vraag ik mezelf af: 'hoe voel ik me vandaag?' Dat gevoel speel ik totdat ik een thema heb waar ik iets mee kan. Daar maak ik uiteindelijk een heel stuk van." Van saxofoon gaat hij naar keyboard, uitwerken doet hij op de computer. 

 

PASSIE Maarten is ongeveer tien uur per week bezig met componeren. Sinds dit schooljaar doet hij daarnaast de vooropleiding Compositie aan het Artez Conservatorium in Zwolle. ,,Ik word er af en toe bijna gek van, zoveel ben ik met muziek bezig. Maar ik ben ook chagrijnig als ik een dag niet componeer", vertelt hij. 

CAVIA Zijn droomcompositie heeft de jonge muziekliefhebber nog niet geschreven.. ,,Ik wil heel graag nog een compositie maken over cavia's en capibara's, dat zijn de geniaalste beesten die er zijn", vertelt hij lachend. ,,Dat is echt nog een droom." Na zijn profielwerkstuk hoopt hij hier tijd voor te hebben.

 

SUCCES Een droom die al uit is gekomen, is het winnen van het Prinses Christina Compositie Concours. ,,De jury zei dat ik heb gewonnen om mijn expressiviteit", vertelt Maarten. Als prijs wordt onder andere zijn winnende compositie uitgegeven, krijgt hij een opdracht voor de Jeugdorkestendag en wint hij een cultuurreis naar Parijs.

 

Daarnaast staat Maarten in de halve finale van de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble. De winnaar mag op Nieuwjaarsdag in het Concertgebouw in Amsterdam meespelen met dit ensemble. De voorronde, waar Maarten ook optreedt, heeft de vorm van een 'familieconcert', dat op zaterdag 9 december in de Grote Kerk in Enschede plaatsvindt.

Kaartjes voor het concert zijn te bestellen via www.wilminktheater.nl.