• familie Pluim

Maak kennis met Gies Pluim in Cultura

EDE Energiek, charmant en gedurfd; dat was Gies Pluim. Hij bouwde tennishal Tesqua en haalde tennisgrootheden Edberg en Agassi naar Ede voor het Audi tennistoernooi. Startte het magazine Huis & Tuin en lanceerde Artonline. Zonder twijfel een van Edes meest markante ondernemers. Pluim was ook kunstliefhebber en legde een imposante kunstverzameling aan. Van 13 januari tot 3 maart staat Cultura Galerie in het teken van Gies Pluim (1928-2016). Naast een selectie uit zijn kunstverzameling is er een expositie over zijn leven, met onder meer een korte film vol unieke beelden van het Audi tennistoernooi. Ter gelegenheid van de expositie heeft de familie een boek uitgebracht: 'Levenskunstenaar Gies Pluim'.

Mathilde van Ravensberg

 

,,Ik heb wel een traantje weggepinkt", vertelt Babette Pluim. Samen met haar moeder, broer en zus ging ze de afgelopen maanden door al het materiaal van en over haar vader. ,,Met deze expositie is voor ons gevoel de cirkel rond. De vader die we hadden, is zo weer helemaal voor ons gaan leven."

Toen haar vader op 87-jarige leeftijd overleed was hij eigenlijk nog niet klaar met het leven. Hij wilde nog zoveel. ,,In zijn ziekenhuisbed bedacht hij nog om de litho's die hij had, te gaan verkopen op Schiphol", glimlacht Babette.

BESCHERMHEER Elise Huijberts, conservator van Cultura Galerie, heeft op deze tentoonstelling breder uitgepakt dan normaal: ,,Wat mij zo intrigeert is dat deze man, zoon van een eenvoudige smid uit Zoelen, zo'n grote kunstcollectie heeft opgebouwd. Ik wil graag aan Ede tonen dat een ondernemer heel goed een rol kan hebben als verzamelaar en beschermheer voor beginnende kunstenaars."

Pluim kocht werken van starters in de kunstwereld als Rik van Iersel en Hoshyar Rasheed. Maar hij bezat ook een unieke verzameling precolumbiaanse kunst en liet zelf litho's maken van prenten van kunstenaars uit de 17e tot 19e eeuw, zoals Piranesi, Audubon en Elliott. Voor Cultura is een selectie gemaakt uit de moderne kunstwerken uit de collectie van Gies Pluim. ,,Mijn vader vond bepaalde kunstwerken gewoon echt mooi en kocht ze dan. Het was voor hem absoluut geen vorm van investering", vertelt Babette.

Het was echt haar vaders' hobby. Haar moeder, de Zweedse Gunilla Ohlsson, gaf hem daarin veel ruimte. Slechts af en toe floot ze haar man terug, herinnert Babette. ,,Toen mijn vader bijvoorbeeld een tweede Bugatti wilde kopen." Pluim was onstuitbaar energiek en borrelde dagelijks van de nieuwe ideeën. Babettes vader was ook dominant en kon mensen tegen zich in het harnas jagen. ,,Hij kon je aardig in de nek hijgen. Stelde hoge eisen aan zichzelf en zijn omgeving."

LENDL De Edese ondernemer was bijzonder impulsief en ondernam soms nauwelijks gehinderd door enige voorkennis. Op deze wijze is ook tennishal Tesqua ontstaan. Dochter Babette tenniste heel verdienstelijk, maar in de wijde omgeving was er geen overdekte baan voor de wintermaanden. Pluim liet een royaal tennis- en squashpark optrekken, met negen binnen- en tien buitenbanen.

Enkele jaren na de opening in 1979 stevende Tesqua (samentrekking van tennis en squash) af op een faillissement. Maar Pluim was er de man niet naar om bij de pakken neer te zitten. Hij bedacht het Audi tennistoernooi, een prof graveltoernooi wat handig gepland werd ter voorbereiding op Roland Garros. Veel Edenaren konden het in eerste instantie niet geloven, herinnert Babette. Maar Ivan Lendl en Stefan Edberg maakten in 1986 toch echt hun opwachting in Ede. En in de daaropvolgende jaren kwamen André Agassi en John McEnroe.

OPENING Het cv van Gies Pluim puilt uit van de initiatieven. Sommige zeer succesvol, anderen minder geslaagd. Kennismaken met het leven van Pluim kan vanaf 13 januari in Cultura. In de galerie hangen de kunstwerken. In de ronde ruimte van de stadswinkel worden zijn verschillende activiteiten, ondernemingen, hobby's en passies belicht. Hier draait ook de korte film 'Het lentefeest van Gies Pluim', die gaat over het tennistoernooi. Ook het boek 'Levenskunstenaar Gies Pluim' ligt hier ter inzage.

De tentoonstelling wordt aanstaande zaterdag om 15.30 uur geopend door Rik van Iersel en Hoshyar Rasheed. Zaterdag 20 januari tussen 14.00 en 16.00 uur mogen kinderen in de Cultura Kindergalerie zelf een kunstwerk maken, geïnspireerd op de expositie. Toegang is vrij en de kunstwerken van de kinderen worden na afloop geëxposeerd.