• Blueberry Blossom, met allemaal muzikanten en vocalisten uit de gemeente Ede. ,,Muziek maken, verbroedert enorm. -

    Frits Hogewoning
  • Freek Wolff
  • fr
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Lokale band zweert bij authentiek genre

EDE De band 'knispert van geluk' bij elke bluegrass traditional die de acht muzikanten uit hun akoestische instrumenten en kelen toveren. Naast dit authentieke genre zingt Blueberry Blossom ook graag songs in de stijl van Amerikaanse folk en oude Americana.

Freek Wolff

De kiem van de lokale formatie ligt bij Palko Benedek (banjo) en Kees van Dijk (gitaar). ,,Maar we draaiden met z'n tweeën in een kringetje rond. Het kreeg al een beetje vorm toen Jan-Hein Snoijink op de bas, Marjan van Dasselaar op viool, Jacqueline Benedek als zangeres en Ben Hazeleger op gitaar zich bij ons aansloten", legt Palko Benedek.

Vervolgens vond de groep in gitaardocent Rob Halewijn een goede bandcoach, die in deze groep mandoline bespeelt. Tenslotte vonden ze in Albert van Prehn Wiese nog een Lunterse accordeonist. ,,Het ging zó leuk dat mensen ons vroegen om eens te komen spelen. Daarna rolden we van het ene in het andere feestje."

INSPIRATIE Van Dijk legt uit dat bluegrass de voorloper is van de countrymuziek. De grote inspiratie voor de band vormt 'Will the circle be unbroken', een plaat uit 1974 van de Amerikaanse Nitty Gritty Dirt Band. ,,Dat was een revival, want bluegrass was in de jaren twintig erg populair in de Appalachen. De liedjes gaan vaak over hoe hard het werk in de mijnen was. Zo is 'I saw the light' geen christelijke song, want dat gaat over het licht dat in de verte opdook als iemand 's avonds naar de stad terugkeerde."

De bluegrassliedjes gaan over 'het leven', terwijl de muziek gemaakt wordt door muzikanten die akoestische snaarinstrumenten bespelen. Mandolinespeler Bill Monroe was de godfather van de stijl en gaf de specifieke muziek uit de bergen samen met anderen een podium.

VERBROERDING ,,Het is erg leuk om harmonieën uit te proberen. We zingen drie, vier tot soms vijfstemmig. Mijn motto is: iedereen kan zingen", zegt Kees van Dijk. ,,We hebben heel veel plezier. Muziek maken verbroedert enorm", voegt Palko Benedek toe. Hij weet dat in de schijnbaar eenvoudige liedjes veel ambacht en vernuft verwerkt zit, zodat de details bij een goede (volume)afstemming van de instrumenten fraai uit de verf komen. ,,Ze hebben vaak veel zeggingskracht, juist omdat ze zo eenvoudig zijn."

Albert van Prehn Wiese vindt het type muziek mooi omdat de liedjes een tragische diepgang hebben en omdat de harmonieën verschuiven. Ben vindt 'Fox on the run' erg leuk om te spelen.

MELANCHOLIE Blueberry Blossom speelt ook liedjes van Hank Williams en put veel uit het repertoire van de films 'Broken Circle Breakdown' en 'O brother where art thou'. Liedjes van de bekende John Denver vallen tot nu toe buiten de boot. ,,Dat vinden ze te modern", zegt Ben Hazeleger lachend. ,,Zijn liedjes hebben een andere sfeer, want die gaan over 'sunshine on my shoulders'. Dus die passen er niet zo goed bij." In bluegrass draait het vooral om moeite en melancholie. Het vrolijke achttal uit de gemeente Ede gaat hier zelf duidelijk niet onder gebukt. ,,Het losse, het vrije van deze band is de charme."

Blueberry Blossom speelt zondag 9 december in het kader van 'Muziek bij de Buren' bij de organisatie Careander (Bospoort 2f, Ede).