• Violiste Lisa Jacobs en pianiste Ksenia Kouzmenko laten oude tijden herleven tijdens hun concert 'Violin Masters'.

Lisa Jacobs in Edesche Concertzaal

EDE Alsof ze bij u thuis spelen, zo dichtbij komen de wereldberoemde musici in de Edesche Concertzaal. Of het nu gaat om Simone Lamsma, Isabelle van Keulen of leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. ,,In de sfeervolle ambiance en met de prachtige akoestiek ontgaat u geen frons, geen noot en geen beweging. Geniet in de serie 'Kamermuziek' van de mooiste stukken, uitgevoerd op het hoogste niveau."

 

Violiste Isabelle van Keulen en pianist Hannes Minnaar openen de serie op zaterdag 10 september met onder andere de beroemde vioolsonates van Beethoven. Op zaterdag 24 september geeft celliste Mayke Rademakers haar visie op Bachs cellosuites. Deze sonates en suites gelden nog altijd als de 'bijbel' van viool en cello.

 

SIMONE LAMSMA Simone Lamsma neemt belangstellenden op vrijdag 25 november mee naar de gevoelswerelden van Schubert en Richard Strauss. Strauss bijvoorbeeld componeerde zijn Vioolsonate op 18-jarige leeftijd toen hij verliefd was op zangeres Pauline de Ahna, zijn latere echtgenote. Ongetwijfeld laat Simone Lamsma in deze muziek haar beroemde Stradivarius zingen. Geen wonder, want volgens dirigent Jaap van Zweden is Lamsma één van de meest toonaangevende violisten ter wereld.

 

LISA JACOBS Hetzelfde kan worden gezegd van violiste Lisa Jacobs. Op zaterdag 11 februari herleven oude tijden, wanneer zij samen met pianiste Ksenia Kouzenko het podium van de Edesche Concertzaal betreedt. Onder de noemer 'Violin Masters' spelen Jacobs en Kouzenko muziek van beroemde violist-componisten als Kreisler, Tartini en Paganini. Van Paganini gaat het verhaal dat de vrouwelijke luisteraars bij bosjes in zwijm vielen als hij viool speelde. Giuseppe Tartini componeerde naar eigen zeggen zijn 'Duivelstrillersonate' na een droom, waarin hij de duivel hoorde spelen. Kortom, een vioolrecital vol vingervlugge virtuositeit en tomeloze passie.

 

ANNA FEDOROVA Voormalig artist in residence Anna Fedorova keert voor twee concerten terug naar de Edesche Concertzaal. Haar kerstconcert op zaterdag 17 december staat in het teken van Grieg en Piazzolla; een prachtige ontmoeting tussen het sprookjesachtige Noord-Europa en het vurige Zuid-Amerika. Hiervoor neemt Anna violiste Eldbjørg Hemsing en cellist Benedict Kloeckner mee.

 

Op zaterdag 18 februari zijn Anna Fedorova en Benedict Kloeckner opnieuw samen in de Edesche Concertzaal, dan met Camerata RCO, hét kamermuziekensemble van het Koninklijk Concertgebouworkest. Op het programma staan Chopins geliefde Tweede Pianoconcert en het Tweede Strijkkwintet van Dvorák. ,,En dan hebben we het nog niet eens gehad over het Hexagon Ensemble, het Storioni Trio, het Orlando Kwintet en het Van Baerle Trio", vertelt een woordvoerder.

 

KAARTEN BESTELLEN Kaarten bestellen kan via http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.