• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Lieke van 't Veer maakt videoclip met Yes-R

EDE Met de bekende Yes-R een clip maken en zijn hit 'Uit elkaar' zingen, had als gevolg dat Lieke van 't Veer (17) zich op het internet enorm in de kijker speelde. Het talent van de Edese zangeres staat buiten kijf.

Freek Wolff

 

Als kleuter was ze reeds in de ban van musicals als 'De kleine zeemeermin'. ,,Ik kon alle liedjes meezingen.'' Het bijwonen van 'Ede's Got Talent', motiveerde haar om de stoute schoenen aan te trekken, zodat Lieke meedeed aan audities voor de landelijke musicals van Joop van den Ende. ,,Uit het niets kwam ze toen zomaar bij de laatste twintig terecht voor 'Ciske de Rat'', legt haar moeder uit.

Het acteren in musicals ligt Lieke iets minder, wel vindt ze dansen erg leuk. Toch deed ze weleens mee aan de musical 'Eva' in een Edese kerk. ,,Musicalster worden was echt mijn droom." Bovendien deed ze mee aan de Gelderse 'Kinderen voor kinderen'. ,,'Meisje in het midden' vond ik een heel leuk liedje."

ERVARINGEN Deze ervaringen bevorderden dat het Nederlandstalige repertoire Lieke goed ligt. In de brugklas van het Groenhorstcollege mocht ze meedoen aan de allereerste The Voice Kids, waar ze het tot de finale bij de laatste zes schopte en werd beoordeeld door de juryleden Nick & Simon, Marco Borsato en Angela Groothuizen. Een foto aan de wand getuigt daar nog van. ,,Ik moest 'Bottles' van Krystl zingen, maar dat liedje sprak mij niet aan, dus daar kon ik mezelf niet goed in laten horen."

Interesse voor popmuziek ontstond vanaf die tijd, met de zangeres Beyoncé als haar grote idool. ,,Daar luister ik nog steeds heel veel naar. Als zij zingt komt dat binnen. Haar stem is heel krachtig, maar ze kan ook heel klein en gevoelig zingen. Ze is heel divers. Dat probeer ik ook, maar dat is best moeilijk (lacht). Ik zie mezelf in stapjes vooruit gaan." Hiervoor genoot Lieke veel steun van Jessica Koomen, zanglerares aan de Ede popschool Novae. ,,Ik leerde veel technieken, zoals goed ademhalen en 'body-anchoring', dat je goed op je benen staat. Ze is een hele goede lerares."

Lieke werd na een stevige selectie aangenomen aan de Popacademie (mbo) in Utrecht, waar ze het eerste studiejaar nu achter de kiezen heeft. Noten leerde ze eerder al een beetje bij gitaar-en pianoles. Tegenwoordig heeft het toetsinstrument haar voorkeur en bij haar electrische piano laat ze horen hoe ze zichzelf begeleidt. Met haar bandje Nikora staat ze nu ook regelmatig op de planken van zalen in Utrecht, zoals Tivoli.

INITIATIEF De Edese nam zelf het initiatief om fragmenten op Instagram van het internet te plaatsen, waarna ze veel gelinkt werd en een stortlading aan reacties kreeg. ,,Zo ben ik ontdekt door mensen die in de muziek werken. Eerst was dat Monica Geuze, een bekende vlogger en deejay. Ze nam contact op naar aanleiding van mijn versie van 'Laten gaan' en plaatste dat op haar Youtube-kanaal, waar duizenden mensen lid van zijn. Dan gaat het heel hard." Toen Lieke de old-school hit 'Uit elkaar' van Yes-R op internet poste, was de hoeveelheid reacties overweldigend met tienduizenden views. De bekende zanger ontging dat niet, zodat hij haar uitnodigde om in een studio een videoclip bij dat liedje te maken, waar Yes-R zelf ook in figureert.

Tegenwoordig luistert Lieke veel naar de zanger James Arthur, want ze houdt van pop met soul en r&b-invloeden. ,,Ik onderzoek nog welke stijl het beste bij me past. Ballads hebben mijn voorkeur, want daar kan ik goed mijn gevoel in kwijt."

Lieke wil graag van zingen haar beroep maken, maar blijft nuchter. ,,Als dat niet lukt, blijf ik het er als grote hobby bij doen. Op het podium optreden vind ik geweldig en dan lijkt het of ik ook veel beter zing", besluit de Edese zangeres.