• Lavinia Meijer

    Stephan Vanfleteren

Lavinia Meijer solo in Edesche Concertzaal

EDE De wereldberoemde harpiste Lavinia Meijer geeft zaterdag 22 april een solo-optreden in de Edesche Concertzaal. ,,Laat je meevoeren op de warme klanken van de harp in sfeervolle composities van de Amerikaanse componist Philip Glass. Ook speelt Lavinia stukken van bevriende componisten én is ze te beluisteren in een eigen compositie", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal. Het concert begint om 20.00 uur.

,,Lavinia Meijer is niet meer weg te denken uit de Edesche Concertzaal. Eerder al maakte ze samen met jazzpianist Michiel Borstlap grote indruk. Met bandoneonist Carel Kraayenhof trad ze maar liefst drie keer op voor een uitverkochte zaal

,,Nog lang zal ik terugdenken aan deze avond vol warmte en liefde vanuit het publiek voor onze muziek", vertelt Lavinia Meijer. Op 22 april staat ze voor het eerst solo in de Edesche Concertzaal op het podium.

PHILIP GLASS De laatste jaren heeft Meijer een bijzondere band opgebouwd met Philip Glass. Ze bezocht hem geregeld in New York en een aantal van zijn stukken werkte ze om tot echte harpmuziek. Glass was er direct enthousiast over: ,,Zo'n bewerking voor een ander instrument leert me echt iets nieuws over mijn eigen stuk. De harp benadrukt andere dingen in de muziek, in een kleur die er daarvóór nog niet was." Inmiddels heeft Lavinia Meijer twee succesvolle albums opgenomen met Glass' muziek. In de Edesche Concertzaal speelt ze werk van haar tweede album 'The Glass Effect' rondom de 'Etudes' van Philip Glass.

LOVENDE KRITIEKEN Net als 'Metamorphosis' en 'The Hours' zijn deze 'Etudes' sfeervolle stukken vol krachtige melodieën en ritmische verschuivingen. Lavinia Meijer vertelt erover: ,,Tussen 1991 en 2012 schreef Glass er twintig, waarvan ik er tien voor harp heb bewerkt. Veel hoefde ik er niet aan te veranderen, want onbewust schrijft hij eigenlijk heel goed voor de harp." Naast muziek van Glass speelt Meijer ook werk van componisten uit de directe kring van Glass. Al deze verbanden vormen een mooie lijn door het programma. De pers is er enthousiast over. Zo prees de Volkskrant Lavinia eerder al als 'briljant Glass-vertolker'.

Naast deze muziek van Philip Glass heeft Lavinia een verrassing in petto, want ze gaat een eigen compositie spelen. ,,Ik kan natuurlijk nog niet verklappen wat het wordt, het is ook nog niet af", vertelt ze. ,,Omdat het bij het Glass-project hoort, heeft het wel met zijn muziek te maken." Eerder al zette Lavinia voor het project met Carel Kraayenhof haar nummer 'Hello stranger' op de plaat. Over hoe zo'n stuk ontstaat, vertelt Lavinia Meijer: ,,De meeste composities die ik maak komen voort uit improvisatie, als ik word geraakt door een bepaalde structuur of emotie. Ik schrijf erg intuïtief."

Kaarten bestellen voor Lavinia Meijer kan via http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot en met 17 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.