• Edesche Concertzaal

Lavinia Meijer en Carel Kraayenhof in Edesche Concertzaal

EDE Lavinia Meijer en Carel Kraayenhof, ze zijn niet meer weg te denken uit de Edesche Concertzaal. En het aantal keren dat ze in de Edesche Concertzaal speelden, samen of los van elkaar, is nauwelijks op één hand te tellen. Op vrijdag 19 en 26 januari speelt Lavinia Meijer twee Nieuwjaarsconcerten in de Edesche Concertzaal. Carel Kraayenhof viert op vrijdag 20 april het dertigjarig jubileum van zijn Carel Kraayenhof Ensemble.

Lavinia Meijer is dit keer met pianist Feico Deutekom te beluisteren. Samen spelen een aantal klassiekers uit de filmmuziek, zoals een selectie uit Glass' soundtrack bij de film 'Candyman'. Daarnaast klinkt muziek uit 'The Piano' van Michael Nyman. Ook staan er stukken Yann Thiersen (het thema uit de film 'Amelie'), de Amerikaanse componiste Meredith Monk en de Nederlander Douwe Eisenga op het programma.

PHILIP GLASS Lavinia Meijer liet tijdens haar solorecital afgelopen seizoen al horen dat ze een bijzondere band heeft met muziek van Philip Glass. Behalve 'Candyman' speelt ze samen met Feico nog een paar andere stukken van hem.

NIEUWE KLEUR In 2011 ontmoetten Glass en Lavinia elkaar voor het eerst. Glass was direct onder de indruk van haar spel en zo ontstond een bijzondere samenwerking die tot op de dag van vandaag voortduurt. Over de harpversies die Lavinia van zijn muziek maakte, merkte Glass op: ,,Zo'n bewerking voor een ander instrument leert me echt iets nieuws over mijn eigen stuk. De harp benadrukt andere dingen in de muziek, in een kleur die er daarvóór nog niet was."

KRAAYENHOF Ook Carel Kraayenhof is dit seizoen opnieuw van de partij. Op vrijdag 20 april viert hij een wel heel bijzonder feestje. Dertig jaar inmiddels reist hij met zijn Carel Kraayenhof Ensemble de wereld over.

Ze spelen muziek die vol verhalen zit. Van 'Adiós Nonino' naar Osvaldo Pugliese in Buenos Aires, en van oude tangomelodieën naar nieuwe en bestaande composities van Carel. Tussendoor vertelt hij over zijn reizen: van Broadway tot Havana en van Moskou tot Beijing. Over zijn ontmoetingen met Ennio Morricone, de Dalai Lama en Sting. En natuurlijk over zijn geliefde bandoneon.

LOVENDE KRITIEKEN De pers is al jaren enthousiast over het Carel Kraayenhof Ensemble. ,,Geluksmomentje", schrijft de Telegraaf. ,,Krachtig statement op de bandoneon", vindt Trouw. ,,Dit is Kraayenhof op zijn best, ontroerend, troostend, met de neus op de feiten", aldus het Noordhollands Dagblad.

Kaarten bestellen voor Lavinia Meijer, Feico Deutekom en het Carel Kraayenhof Ensemble kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.