• De Hongaarse Katona Twins nemen je op vrijdag 29 september mee naar Hongarije en Spanje.

    Peter Goodbody

'Laat je verrassen door veelzijdigheid van de gitaar'

EDE Denk aan de gitaar en onmiddellijk zijn er allerlei associaties: van exotische vakanties tot de eerste gitaarakkoordjes van je buurjongen. Geen enkel ander instrument als de akoestische gitaar kom je in zoveel muziekstijlen tegen. Laat je in de serie 'Edesche Gitaarrecitals' verrassen door de veelzijdigheid van de gitaar.

Gitaargrootheden als de Katona Twins, Izhar Elias en Fernando Cordas spelen de mooiste gitaarmuziek en laten je ongetwijfeld van de ene in de andere verbazing vallen. Op vrijdag 29 september spelen de Katona Twins het eerste concert van dit gitaar-tweeluik. De Hongaarse tweelingbroers brengen een mooie mix van barokklassiekers tot op volksmuziek geïnspireerde stukken van Kodály en Manuel de Falla.

Zoltán Katona vertelt: ,,We houden erg van barokmuziek. En omdat het klavecimbel een tokkelinstrument is, past klavecimbelmuziek ook zo goed op de gitaar. Wel geven de Kotana's een eigen draai aan die klavecimbelstukken van Bach en Händel. We splitsen de linker- en rechterhand expres niet. Die mixen we juist, zodat we gelijkwaardige gitaarpartijen krijgen."

 

VOLKSMUZIEK Naast barokmuziek staan ook twintigste-eeuwse klassiekers uit Spanje en Hongarije op het programma. ,,De reden is dat er veel volksmuziek in zit en de gitaar is ook een volksinstrument." Over Kodály's 'Dansen uit Galanta' vertelt Zoltán Katona: ,,Kodály kwam zelf uit deze streek en heeft daar ongetwijfeld veel zigeunermuziek gehoord. Dat hoor je in deze dansen terug. Oorspronkelijk schreef hij het voor orkest. Wij vonden het een uitdaging om al die orkestkleuren op onze gitaren over te zetten."

 

SCHUBERT EN DE GITAAR Gitaristen Fernando Cordas en Izhar Elias belichten op zaterdag 10 maart weer een andere kant van de gitaar. Beide heren nemen je mee naar het Wenen van Schubert en Beethoven. Ook toen al was de gitaar ongekend populair. Zo zeer zelfs dat de gitaarvirtuozen van die tijd oorstrelende gitaarversies maakten van ook toen al bekende meesterwerken van Schubert en Beethoven.

 

VOETSPOREN Fernando Cordas treedt in hun voetsporen en zette Schuberts magistrale 'Pianosonate D 960' over op twee gitaren. Cordas vertelt erover: ,,Die muziek leent zich daar heel goed voor, juist omdat je in Schuberts pianomuziek veel gitaarachtige passages tegenkomt." Om het plaatje compleet te maken spelen beide gitaristen deze muziek op twee prachtige instrumenten uit Schuberts tijd.

 

SPAANS VUUR Toch kunnen ook Fernando Cordas en Izhar het niet laten om het Spaanse karakter van de gitaar te laten horen. Na de pauze klinken Spaanse meesterwerken zoals Manuel de Falla's 'Danza del molinero', Albéniz' 'Villanesca' en 'Cordoba' van Granados. Muziek om je voor even in Spanje te wanen!

Bestel kaarten voor de Katona Twins, Fernando Cordas en Izhar Elias via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.