• Theo Beumer

La Luna Rodars gaat de wereld over

EDE 'Roll around the world' is de titel van de show die rolschaatsvereniging 'La Luna Rodars' presenteert. Op zondag 11 februari wordt in Cultura tweemaal een spetterende show opgevoerd. De titel voorspelt het al een reis door de wereld waarbij steden of landen worden aangedaan. ,,En dat met passende muziek en dans. Ik voorspel dat de toeschouwer ademloos van deze show zal genieten", opent Yvonne Stilma (51).

Eip Janssen

Stilma is een van de drijvende krachten achter deze uitvoering. ,,Maar ik niet alleen. Wel ben ik met mijn 42-jarig lidmaatschap een van de routiniers. ,,Ik koester deze kleine club die al 65 jaar bestaat. Hoe deze show is ontstaan? Met een aantal trainsters brainstorm je over wat mogelijk is. Dan komen er ideeën op tafel en gezamenlijk kom je tot een mooi product."  Sinds vorig jaar zijn de leden van La Luna Rodars bezig met de voorbereidingen. Net als eerdere edities zal het resultaat ongetwijfeld weer verbluffend zijn. De repetities zijn geweest, en volgende week zondag moet het eindresultaat aan het publiek worden getoond.

 

Maar voor het zover is, zijn er vele uren getraind. ,,Ik schat dat mijn groep zo'n zeventig uur heeft geoefend. In de laatste weken zelfs twee keer per weekeinde. Op het Barcelona van Freddy Mercury uitgevoerd door Tania Kross & Tommie Christiaan is het kicken. Dan voel je geen vermoeidheid. En dat geldt voor alle deelnemers. Dansen, toneelspelen en technisch bezig zijn. Dat hoort allemaal bij het rolschaatsen. Het is dan ook een unieke tak van sport die slechts door één vereniging in de hele provincie Gelderland wordt beoefend. Je kunt stellen dat wij niet alleen uniek zijn, maar ook een tak van sport in stand houden waar velen vroeger van droomden: rolschaatsen op straat", glimlacht de trainster. 

 

JONGENS La Luna Rodars heeft zo'n veertig rolschaatsende vrouwelijke leden. ,,Het zou mooi zijn als er ook een paar jongens lid worden. Als zij een keer op rolschaatsen hebben meegedaan slaat de kick vast wel over. Op rolschaatsen kun je veel van jezelf laten zien. Het leuke is dat je als individu jezelf in een team kunt ontplooien. In de show 'Roll around the world' moet je elkaar vertrouwen en improviseren. Laat iemand een steekje vallen los je dat op zonder dat het publiek dat in de gaten heeft. Ook de kleding wordt deels zelfontworpen. Maar soms ook aangekocht. De uitstraling is op het podium is echt belangrijk." 

De show wordt twee keer op de bühne gebracht. ,,Daarin moet alles kloppen. Onze zaal is groter dan die bij Cultura. Dat betekent dat er zondagochtend een keer kan worden gerepeteerd. En dan maar hopen dat wat wij uitgedacht ook uitvoerbaar is. Maar het is altijd nog goed gekomen dus deze keer vast ook wel", sluit Yvonne Stilma hoopvol af.  

Kaarten voor de show zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Cultura Er zijn twee voorstellingen om 14.30 en 18.30 uur. Meer inlichtingen over club of show via mail lalunarodarsede@gmail.com.