• Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal toveren de Edesche Concertzaal om tot de illustere lobby van Hotel Victoria

Kraayenhof ontroert met zijn tango's

EDE Bijna iedereen kent Carel Kraayenhof van de beroemde traan van koningin Máxima. Nog steeds ontroert de bandoneonspeler vele muziekliefhebbers met de gepassioneerde klanken van zijn instrument. Op zaterdag 23 april is Kraayenhof te gast in de Edesche Concertzaal, ditmaal met de Argentijnse sterpianist Juan Pablo Dobal aan zijn zijde.

Sinds 2010 is Juan Pablo Dobal de vaste pianist van Carel Kraayenhof. Samen reizen ze de oceanen over om de wereld te veroveren met de mooiste muziek van Argentinië. Met succes: de afgelopen jaren vierden ze vele internationale triomfen. Al die ervaringen klinken door in het programma 'Hotel Victoria'. Dit roemruchte hotel in Buenos Aires was de ontmoetingsplaats voor veel musici en artiesten die hun fortuin zochten in de grote metropool aan de vooravond van de internationale tangorage. Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal laten deze oude tijden herleven en toveren het podium van de Edesche Concertzaal om tot de illustere lobby van Hotel Victoria. Uiteraard mag daarbij de nostalgische tango 'Hotel Victoria' (1906) van pianist Feliciano Latasa niet ontbreken.

KLEEDKAMER Over die reiservaringen vertelt Kraayenhof: ,,Mensen realiseren zich vaak niet dat het leven van een muzikant vaak voor tachtig procent bestaat uit reizen en repeteren. Het echte concert is vaak maar een klein deel, precies dat deel dat voor het publiek een avondje uit is. '' Hij vervolgt: ,,Hoeveel avonden en nachten na een concert eindigen niet ongedwongen in de kleedkamer van het theater of in de hotelbar, waarbij de bandoneon weer uit zijn koffer wordt gehaald en de oude hotelvleugel weer opengeslagen wordt?'' Juist die ontspannen en inspirerende sfeer roepen Kraayenhof en Dobal op in 'Hotel Victoria'. Daarbij verruilen de twee muzikale vrienden Buenos Aires even makkelijk voor muziek van het Argentijnse platteland.

VERBLUFFEND Carel Kraayenhof is sinds jaren koning van de bandoneon. Zelfs in Argentinië geldt hij als de Hollandse ster van de Argentijnse tango. Hij componeerde zelf ook een groot aantal tango's en milonga's, die regelrecht in de traditie van Astor Piazzolla staan. Ook speelt hij graag werk van anderen: ,,Bij concerten speel ik ook juweeltjes die ik nooit zelf zo zou kunnen schrijven. Iedereen schrijft op een andere manier. Muziek verbindt. Het is neutraal, een vrije taal waarin iedereen zich ongedwongen kan uiten.''

In Nederland kreeg het album 'Hotel Victoria' al veel lovende recensie. De Telegraaf gaf de cd vier sterren. En ook dagblad Trouw was onder de indruk: ,,Moeiteloos meanderen Kraayenhof en Dobal tussen honing- en bitterzoet, telkens met verbluffend resultaat. Inderdaad, jaloersmakend.''

Bestel hier kaarten voor Carel Kraayenhof of bij de voorverkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman en De Bron, of aan de zaal. Voorverkooppunt in Bennekom: Bruna. Voorverkooppunt in Lunteren: The Readshop. Voorverkooppunt in Veenendaal: De Rank.