• Tête de Persée.

    Kröller-Müller

Kröller-Müller koopt Tête de Persée van Odilon Redon

OTTERLO Het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft Tête de Persée (Hoofd van Perseus) van kunstenaar Odilon Redon aangeschaft. De aankoop kwam tot stand dankzij de steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij. Tête de Persée werd bij Eric Gillis Fine Art in Brussel aangekocht voor een bedrag van 540.000 euro.

Het schilderij is vanaf 2 juni te zien in de tentoonstelling Odilon Redon.

Odilon Redon begon als tekenaar, leerde prenten maken van zijn leermeester Rodolphe Bresdin en werkte lange tijd uitsluitend in zwart-wit, met de lithografie als zijn voornaamste medium. Pas in de jaren negentig ging kleur een grotere rol spelen in zijn oeuvre. Tête de Persée is een bijzonder werk in het oeuvre van Redon, omdat het een zeer vroeg werk in kleur is en omdat het een van de vroegste versies is van het voor Redon kenmerkende thema van het 'losse' of afgehakte hoofd.

Dit thema komt in verschillende vormen en met telkens wisselende betekenissen in zijn werk voor. Als hoofd van Johannes de Doper of van Orpheus, of zonder een specifieke identiteit of betekenis. Hoofd van Griekse halfgod op een offerschaal Zoals vaak bij Redon wordt ook in Tête de Persée geen concreet verhaal verteld, het is aan de toeschouwer om de voorstelling te interpreteren.