• Alexander Gavrylyuk speelt donderdag 14 september meesterwerken van onder anderen Rachmaninov

    Anna Sanfeliu

Klassiekers voor piano en strijkkwartet

EDE Meesterpianist Alexander Gavrylyuk en het Utrecht String Quartet brengen dit weekend het beste uit de Russische pianomuziek en het strijkkwartet. Op donderdag 14 september speelt Alexander Gavrylyuk Rachmaninovs 'Tweede Pianosonate' en een selectie uit zijn 'Preludes', op. 23. Het Utrecht String Quartet brengt op zaterdag 16 september een eerbetoon aan Rachmaninovs leermeester Tsjaikovski. Van hem speelt dit Nederlandse topensemble het bekende 'Eerste Strijkkwartet'.

 

De gespeelde stukken hebben veel weg van meeslepende filmmuziek, of een bloedstollende roman. Het is muziek die laat zich beluisteren als een verhaal.

 

MUZIEK MET EEN VERHAAL Het programma dat Alexander Gavrylyuk speelt, heeft zelfs de vorm van een verhaal. De pianist vertelt: ,,Het begint bij Bach, het fundament van het geweldige gebouw dat de klassieke muziek is."

Daarna volgt Haydn, ,,de volgende laag van het gebouw: fragiel en elegant." Muziek van Chopin, Skrjabin en Rachmaninov completeert het programma. Ondanks de verschillende stijlen en periodes, ziet Gavrylyuk zijn programma als één geheel: ,,Het zijn voor mij verschillende hoofdstukken van eenzelfde verhaal. Het is één beeld."

 

TOLSTOJ EN SINATRA Aan muziekstukken zitten vaak ook ontroerende verhalen vast. Zoals aan Tsjaikovski's 'Eerste Strijkkwartet'. Tijdens een uitvoering van dit stuk zat de beroemde Russische schrijver Lev Tolstoj naast de componist. Toen het langzame deel klonk, biggelden de tranen over Tolstojs wangen, zo ontroerd was de schrijver door Tsjaikovski's muziek. Tolstoj was zeker niet de enige die door dit stuk werd geraakt. Frank Sinatra gebruikte de muziek een eeuw later in zijn hit 'On the isle of May'.

 

INNERLIJKE STEMMEN Behalve Tsjaikovski's 'Eerste Strijkkwartet' speelt het Utrecht String Quartet ook muziek van de Finse componist Jean Sibelius. Sibelius werd vooral bekend met zijn grote symfonieën voor orkest, maar in 1909, vlak na een ernstige ziekte, kon hij zich het beste uitdrukken in de violen, altviool en cello van het intieme strijkkwartet. 'Voces Intimae' (innerlijke stemmen) schreef de componist boven de muziek. ,,Alsof Sibelius ons in deze muziek een kijkje in zijn ziel geeft", vertelt Eeva Koskinen, violiste van het Utrecht String Quartet, enthousiast. Naast 'Voces Intimae' spelen de vier musici ook het 'Derde Strijkkwartet' van Sibelius' landgenoot Aulis Sallinen. ,,Hiervoor nam Sallinen een bekend Fins volksliedje als uitgangspunt dat iedereen in Finland kent. Het grappige is dat je de snelle variant vooral tijdens bruiloften hoort, de langzame versie wordt juist tijdens begrafenissen gespeeld", aldus Koskinen.

 

BESTEL KAARTEN Bestel kaarten voor Alexander Gavrylyuk en het Utrecht String Quartet via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.