• Cecile Huijnen en Hans Eijsackers spelen Brahms' Eerste en Tweede Vioolsonate

    Edesche Concertzaal

Klassiekers Brahms in Edesche Concertzaal

EDE Johannes Brahms was weliswaar geen componist van grote hits, zoals zijn tijdgenoot Johann Strauss, maar zijn melodieën zijn zo pakkend dat meeneuriën onvermijdelijk is. Op zaterdag 12 maart spelen violiste Cecile Huijnen en pianist Hans Eijsackers twee van Brahms mooiste vioolsonates in de Edesche Concertzaal.

 

De twee vioolsonates van Brahms zijn echte klassiekers, zoals bijna alle kamermuziekwerken die de Duitse componist produceerde. Brahms tijdgenoten waren al lyrisch over zijn piano- en kamermuziek. Zo zei de beroemde violist Joseph Joachim: ,,Brahms heeft een uitzonderlijk talent voor compositie en een totaal eigen karakter, zuiver als diamant, wit als sneeuw."

 

Nog steeds zijn musici en luisteraars verzot op Brahms. ,,Brahms behoort naast Mozart, Beethoven, Schubert en Chopin tot mijn favoriete componisten", vertelt pianist Hans Eijkackers. ,,Ik bewonder Brahms enorm, omdat zijn muziek, net als die van Bach, zo ongelooflijk goed in elkaar zit. Brahms heeft daarnaast ook die peilloze romantische diepgang waar ik me helemaal door kan laten meevoeren."

 

Aan romantische diepgang geen gebrek in de vioolsonates die Brahms componeerde. Elke compositie is een muzikale wereld op zichzelf. In de 'Eerste Vioolsonate' is het ritme van de regen te horen, waar het stuk de bijnaam 'Regensonate' aan dankt. Toch is het allesbehalve een somber stuk. De 'Tweede Vioolsonate' schildert een vredig beeld van het Zwitserse landschap, waar Brahms graag op vakantie was.

 

GELDERS ORKEST In de Edesche Concertzaal speelt Hans Eijsackers samen met Cecile Huijnen, violiste en concertmeester van Het Gelders Orkest. Ze kennen elkaar al jaren en zijn muzikaal min of meer met elkaar vergroeid. Hans vertelt: ,,We zaten allebei op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Cecile zat er al toen ik ging studeren en was één van de gevierde talenten van de vioolklas. Ik werd een talent in de pianoklas. Dus besloten we om een keer samen te spelen." Dat doen ze nu nog steeds. "Ik kan wel zeggen dat het klikt", zegt Hans. En Cecile is net zo enthousiast: ,,Hans is een geweldige pianist. Ik vind het fantastisch om weer met hem te spelen."

Hans Eijsackers kijkt uit naar de Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal. ,,Het is een echt Weens instrument, dat prima bij Brahms past. Je kunt er wonderen op verrichten in de zachtste registers van het instrument." Hans belicht een selectie uit Brahms' 'Klavierstücke', waarmee hij de vioolsonates op het programma zal aanvullen.

 

Geen genoeg van Brahms? Beluister op 19 maart zijn pianokwintet, uitgevoerd door artist in residence Anna Fedorova en het Mirovia Quartet. Kaarten via http://tickets.edescheconcertzaal.nl/ of bij de voorverkooppunten in Ede: Boekhandels Boekhandels Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman en De Bron, of aan de zaal. Voorverkooppunt in Bennekom: Bruna. Voorverkooppunt in Veenendaal: De Rank. Voorverkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.