• Geniet op zaterdag 4 februari van het Storioni Trio met pianotrio's van Beethoven

    Merlijn Doomernik

Klassieke top in Edesche Concertzaal

EDE 'Geniet van de veelzijdige klanken van de Bösendorfer Imperial-vleugel van de Edesche Concertzaal. Pianoduo Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar laat het instrument op vrijdag 3 februari zingen in muziek voor vier handen van onder meer Schumann, Mendelssohn en Bizet. Zaterdag 4 februari glorieert de vleugel in drie prachtige pianotrio's van Ludwig van Beethoven, gespeeld door het gerenommeerde Storioni Trio'.

 

Al tientallen jaren horen Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar tot de belangrijkste Nederlandse pianoduo's met concerten op de grote podia ter wereld. Naast pianist is Leo van Doeselaar ook gevierd organist. Als 'huisorganist' van het Concertgebouw is hij geregeld samen met het Concertgebouworkest te horen.

Het programma dat Leo van Doeselaar en Wyneke Jordans in Ede spelen, is voor Nederlandse begrippen uniek, want weinig kamermuziekzalen beschikken over een volwaardige vleugel én orgel. Van Doeselaar vertelt: ,,Het duoconcert dat we in de Edesche Concertzaal spelen, komt hier niet zo vaak voor. In het Orgelpark hebben we zoiets gedaan, maar verder doen we dit voornamelijk in buitenlands steden als Moskou, Parijs en Tokio. Het eerstvolgende concert na Ede zal Beijing zijn", lacht Van Doeselaar.

Leo van Doeselaar en Wyneke Jordans spelen een Frans-Duits gekleurd programma, waarin zij muziek voor pianoduo en orgel zoveel mogelijk met elkaar verbinden. Van Doeselaar: ,,De 'Etudes voor pedaalvleugel' van Robert Schumann klinken op beide instrumenten uitstekend. Bovendien waren ze erg bekend in Parijs, wat de Franse link in het programma opleverde. Voor de 'Toccata' van Widor is het Edese orgel te klein, maar door het op de vleugel te spelen komen verrassende details aan het licht."

STORIONI TRIO Ook de drie heren van het Storioni Trio spelen zaterdag 4 februari een thematisch programma, met de pianotrio's van Beethoven als rode draad. Het is muziek waar het Storioni muzikaal groot mee is geworden. Cellist Marc Vossen vertelt: ,,Beethoven heeft fantastische pianotrio's geschreven. Deze muziek is onze core business. We houden ons er sinds het begin van onze loopbaan al mee bezig en het verveelt nooit. Je kunt die muziek op zoveel manieren bekijken. Beethoven is een beetje onze Bach voor het pianotrio."

Het Storioni Trio wil niets liever dan zoveel mogelijk mensen bereiken met deze prachtige werken. Geen mogelijkheid laten de drie heren daarvoor onbenut. Als een van de weinige kamermuziekensembles heeft het Storioni Trio een eigen festival, waarin de muziek zo dicht mogelijk bij het publiek wordt gebracht. Vossen: ,,We willen zo dicht mogelijk bij het publiek komen en alle drempels omverwerpen." In de Edesche Concertzaal zal dat niet anders zijn.

KAARTEN Bestel kaarten via http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree.