• Feiko Koster

Klarinet Kwartet brengt ode aan Amsterdam

EDE De musici van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK) brengen donderdag 31 januari een muzikale ode aan de hoofdstad in Cultura. In dit programma gaan we op expeditie door de geschiedenis van Amsterdam en dalen we af naar de meest intieme plekken van haar muzikale ziel. Deze blijkt veel verschillende gezichten te hebben. Zo is het perspectief op Mokum van een Oost-Europese straatmuzikant volslagen anders dan dat vanuit de klassieke Concertgebouwtraditie en zorgt de visie van de in Amsterdam woonachtige Argentijnse componist Diego Soifer voor een andere invalshoek dan de romantische stadsschetsen van 'good old' Wim Sonneveld.

Voor de een is Amsterdam het Venetië van het Noorden, voor de ander is de stad zijn eigen drugsparadijs. Amsterdam is een draaiorgelhoofdstad, een multiculturele smeltkroes waar je jaren op een parkeervergunning kan wachten. Het Nieuw Amsterdam Klarinet Kwartet koestert de verschillende Amsterdammers en laat ze horen tijdens een muzikale ode aan de stad. Speciale gast is zangeres Sterre Konijn, die een aantal Amsterdamse liedjes zingt. Zowel in het voorprogramma om 19.30 uur als in het concert is er nog een verrassend optreden van het Gelders opera-en operette gezelschap.

PROGRAMMA Op het programma staat verder: Wim Sonneveld - Ik zou met jou (arr. Jesse Faber), Ramses Shaffy - Het is stil in Amsterdam (arr. Bram Faber), Louis Davids - Het hondje van Dirkie (arr. Jesse Faber), Mahler - Trauermarsch, uit symfonie nr. 1 (arr. Jesse Faber), Scherzo, uit symfonie nr. 1 (arr. Marijn van Prooijen) en Mendelssohn - Variations Sérieuses (arr. Bram Faber).

KAARTEN Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij de receptie van Cultura, telefoonnummer 0318-672800 of www.cultura-ede.nl. Het concert begint om 20.15 uur. Na afloop kunnen bezoekers nog nagenieten met de muzikanten van een glaasje wijn en is er nog een optreden van de klarinetleerlingen van het Muziekplein onder leiding van Marieke van Wolde.

NAKK Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet bestaat uit de vier veelzijdige klarinettisten Sergio Hamerslag, Bart de Kater, Tom Wolfs, Jesse Faber. De vier heren zijn allen opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam en het is het samenspel, hun liefde voor de hele klarinetfamilie en vooral het plezier in muziek maken wat hen samen tot het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet maakt. Het kwartet is al zes jaar een veel gezien en geliefd ensemble op de Nederlandse muziekpodia.

DEBUUT-CD Het NAKK werd in 2015 genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs en in 2017 werd de debuut-cd 'Ode aan Amsterdam' gepresenteerd in de serie Tracks van het Koninklijk Concertgebouw. Daarnaast was het ensemble medeverantwoordelijk voor de totstandkoming en de organisatie van het succesvolle Nederlands Klarinetfestival in het Muziekgebouw aan 't IJ en het Bimhuis. Een festival waar de klarinet in al zijn hoedanigheden, voor alle leeftijden en in alle mogelijke muziekstijlen te zien en te horen was. Allemaal pijlers van het NAKK.

Ook internationaal is het NAKK actief. Het ensemble maakte tournees naar landen met een bijzondere muziekcultuur, zoals Bulgarije, Portugal en Brazilië. Het kwartet is altijd op zoek naar muzikale uitdagingen en bijzondere samenwerkingen. Met een eigenzinnige kijk op klassieke muziek en spontaniteit op het podium weet het ensemble al snel de harten van het publiek te veroveren.