• Geniet op zaterdag 22 december van een traditioneel Engels Festival of Lessons and Carols door de Roden Girl Choristers.

    Roden Girl Choristers

Kerst in de Edesche Concertzaal

EDE Geniet in de aanloop naar Kerst in de Edesche Concertzaal van drie concerten. Met koorzang, oude muziek en kerstklassiekers op de Bösendorfer Imperial is er voor elk wat wils. Ensemble Fantasticus neemt het publiek mee naar de weelderige barok van Duitsland, Frankrijk en Italië. De Roden Girl Choristers brengt de bezoekers met een 'Festival of Lessons and Carols' alvast in kerststemming. En met Jan Vayne kan het kerstgevoel niet meer stuk. Het publiek mag namelijk zelf bepalen welke nummers Vayne tijdens het concert gaat spelen.

Vurig spel en spannende concertprogramma's. Dat zijn de kwaliteiten van barokensemble Fantasticus. Op zaterdag 15 december speelt dit trio in aanloop naar Kerst een mix van stukken van Buxtehude, Tartini en Marais, waaronder de beroemdste vioolsonate uit de barok: Tartini’s 'Duivelstrillersonate'.

De internationale pers is alvast enthousiast. 'Sprankelend, opwindend en afwisselend', schrijft 'Gramophone' vol lof.

FANTASTISCHE BAROK Ensemble Fantasticus laat graag horen hoe spannend en opwindend barokmuziek is. Daarom hebben de musici zich zelfs gespecialiseerd in een speciale stijl binnen de Duitse barok: de 'stylus fantasticus'. Juist deze componisten schreven graag zeer virtuoze, expressieve en meeslepende muziek. Ook speelt Fantasticus muziek die in dezelfde tijd in Frankrijk en Italië werd gecomponeerd. Stukken waarin componisten hun fantasie de vrije loop lieten, zoals Tartini in zijn 'Duivelstrillersonate'. Daarin verwerkte Tartini muziek die hij naar eigen zeggen in een droom hoorde.

JAN VAYNE ,,Kom op vrijdag 21 december helemaal in kerststemming bij het wondermooie pianospel van Jan Vayne. Voor de zevende keer speelt Jan Vayne in de Edesche Concertzaal, inmiddels een echte traditie. Een optreden van Jan is een heerlijk uitje voor in de kerstvakantie, alleen of met de hele familie", vertelt Jan Willem van Ree van de Edesche Concertzaal. ,,Ook de inbreng van het publiek zorgt voor een prachtige avond. Bezoekers kunnen tijdens het concert hun favoriete kerstnummer aanvragen en zo genieten van een ontspannen, intieme avond vlak voor het kerstfeest."

ENGELSE STIJL Beleef het kerstfeest in traditioneel Engelse stijl. Het beroemde meisjeskoor de Roden Girl Choristers, met Sietze de Vries aan het orgel, zingt op zaterdag 22 december 'A Festival of Lessons and Carols'. Bekende Engelse kerstliederen worden afgewisseld met negen traditionele advents- en kerstlezingen. ,,Al bijna twintig jaar dragen de Roden Girl Choristers deze typisch Engelse traditie uit in Nederland. Natuurlijk worden bezoekers van harte uitgenodigd om ook een couplet van een carol of hymne mee te zingen."

CAROLS Wat is een 'Festival of Lessons and Carols? De geschiedenis ervan gaat terug naar kerstavond 1880. De bisschop van Truro (Cornwall) organiseerde toen een dienst in een houten schuur, die vooral was bedoeld om mannen uit de cafés te houden. Later werd de liturgie aangepast met gemakkelijke liederen, de christmas carols, zodat de officiële liturgie ook voor de 'gewone' kerkganger toegankelijk was. Ook buiten Engeland zijn de 'Lessons and Carols' de laatste decennia geliefd geworden. In Nederland dragen de Roden Girl Choristers deze kersttraditie al twintig jaar uit.

KAARTEN Kaarten bestellen voor Fantasticus, de Roden Girl Choristers en Jan Vayne kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro. De concerten beginnen om 20.00 uur en duren tot omstreeks 22.00 uur.