• Komend seizoen klinkt weer de mooiste kamermuziek op het podium van de Edesche Concertzaal

    Marnix Meulmeester

Kamermuziekserie vol grote namen

EDE ,,Alsof ze bij je thuis spelen, zo dichtbij komen de wereldberoemde musici in de Edesche Concertzaal. Of het nu gaat om grote Nederlandse solisten als Simone Lamsma en Quirine Viersen of de leden van de Wiener Kammersymphonie, in de sfeervolle ambiance en de prachtige akoestiek ontgaat je geen frons, geen noot en geen beweging. Geniet in de serie kamermuziek van de mooiste stukken, uitgevoerd op het hoogste niveau." Aan het woord is Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

 

Pianiste Nino Gvetadze, de nieuwe artist in residence, en violiste Frederieke Saeijs openen het seizoen op zaterdag 9 september met vioolsonates van Schubert, Weber, Schumann en Mendelssohn. Op vrijdag 17 november voegt celliste Maja Bogdanovic zich bij hen. Samen vormen ze het Arosa Trio en verrassen met muziek van de drie beroemdste vrouwelijke componisten van het negentiende eeuw: Fanny Hensel-Mendelssohn, Clara Schumann-Wieck en Lili Boulanger.

 

BEROEMDE VIOOLSONATES Behalve Frederieke Saeijs en Nino Gvetadze doen nog veel meer beroemde viool-piano-duo's de Edesche Concertzaal aan. ,,Op zaterdag 25 november nemen Rosanne Philippens en Julien Quentin je mee naar de muzikale werelden van Bach en Stravinski. Simone Lamsma en Robert Kulek maakten afgelopen seizoen al veel indruk. Op vrijdag doen ze dat ongetwijfeld opnieuw met Francks prachtige 'Vioolsonate' en muziek van Poulenc en Ysaÿe. Lorenzo Gatto en Julien Libeer besluiten de serie Kamermuziek op vrijdag 13 april met vioolsonates van Beethoven, Schubert en Grieg."

 

QUIERINE VIERSEN EN ENRICO PACE Een van de meest bijzondere duo's vormen celliste Quirine Viersen en meesterpianist Enrico Pace. Voor het eerst kruisen deze twee klassieke wereldsterren hun degens in cellosonates van Beethoven en Rachmaninov. Quirine vertelt over haar kersverse samenwerking met Enrico Pace: ,,We kennen elkaar al heel lang, maar van samen spelen was het nog niet gekomen. Ik heb Enrico gevraagd en aar reageerde hij heel positief op. Zie hier de geboorte van ons duo."

 

GROTE ENSEMBLES Naast duo's en pianotrio's spelen komend seizoen ook grotere ensembles in de Edesche Concertzaal. Op zaterdag 30 september keert de sfeer van het Internationaal Kamermuziek Festival Ede even terug met pianiste Anna Fedorova & Friends. Samen met onder anderen Eldbjørg Hemsing, Dana Zemtsov en Nicholas Schwartz speelt Anna grootse kamermuziek van Mendelssohn.

 

WEENS ONDERONSJE Op zaterdag 21 oktober is het weerzien met nóg een oude bekende. Pianist Paolo Giacometti zorgt samen met de musici van de Wiener Kammersymphonie voor een Weens onderonsje. Dan klinkt onder meer Beethovens beroemde 'Derde Pianoconcert' met uiteraard de Weense Bösendorfer Imperial in de hoofdrol.

 

BESTEL KAARTEN Kaarten bestellen kan via http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.