• Geniet van 9 tot en met 13 mei van de mooiste klassieke muziek tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival Ede.

    Mateusz Zahora

Kamermuziekfestival woensdag van start

EDE ,,Hierbij verklaar ik het festival voor geopend!" Met deze woorden opent pianiste en artistiek directeur Anna Fedorova op woensdagavond 9 mei het Internationaal Kamermuziek Festival Ede. Dat betekent vijf dagen muzikaal feest met ruim dertig internationale topmusici op zes toplocaties in Ede, Wageningen en Otterlo.

Op woensdagochtend om 10.30 uur neemt de interactieve kindervoorstelling 'Een muzikale wereldreis' in Cultura alvast een voorschot op het festival. Reis mee naar het schilderachtige Florence of de beroemde muziekstad Wenen.

OPENINGSCONCERT Het festival begint op 9 mei officieel met het openingsconcert om 20.00 uur in de Edesche Concertzaal. Geniet onder meer van Mozarts 'Klarinetkwintet' of Prokofjevs 'Ouverture op Hebreeuwse thema's', gespeeld door een keur aan musici onder wie violiste Eldbjørg Hemsing, pianist Julien Quentin en celliste Ella van Poucke. Prominent op het programma staat Tsjaikovksi's sfeervolle 'Souvenir de Florence'. Dit concert wordt rechtstreeks via Radio 4 uitgezonden.

WINTERREISE Twee ultieme klassieke meesterwerken zijn te beluisteren op donderdag 10 mei in de Edesche Concertzaal. Met Schuberts indrukwekkende liederenreeks 'Winterreise' beleef je vanaf 19.00 uur voor even de winter in de lente. Tijdens de inleiding om 17.00 uur vertelt artistiek manager en musicoloog Jan-Willem van Ree alle ins en outs. Tussendoor kunt u dineren bij Buitenzorg. Met het tweede concert om 22.00 uur gaat u in een sfeervol verlichte Edesche Concertzaal langzaam de nacht in met Mozarts 'Eine kleine Nachtmusik'.

PIAZZOLLA Pathé CineMec Ede opent op vrijdag 11 mei om 15.00 uur haar deuren voor de prachtige muziekfilm 'Django' over gitaarlegende Django Reinhardt. Tijdens het avondconcert in Theater Junushoff blijft u nog even in Latino-sferen met onder meer de 'Vier Jaargetijden' van Piazzolla. tango-grootmeester Marcelo Nisinman speelt zijn eigen versie van dit meesterwerk, compleet met live dans door Carlos & Mirella.

AKOESTICUM Zaterdag 12 mei begint met masterclasses in Akoesticum en een uniek lunchconcert in het Kröller-Müller Museum. Om 12.00 uur laten diverse festivalmusici zien dat ze naast geweldige spelers ook inspirerende docenten zijn. Ervaar van dichtbij hoe talentvolle ensembles zich hoorbaar ontwikkelen. Tijdens het lunchconcert in het Kröller-Müller Museum om 12.30 uur beleeft men de nauwe verbanden tussen kunst, natuur en muziek. Aansluitend is er een wandeling door de Beeldentuin.

GRANDE FINALE Tijdens het slotconcert om 19.00 uur in de Edesche Concertzaal ervaar je de oerkracht van de muziek, variërend van Debussy's pure 'Syrinx' voor fluit solo tot Beethovens overweldigende 'Tripelconcert'. Om 22.00 uur is er een officieuze afterparty met de beroemdste Weense walsen.

KAARTEN Bestel kaarten via www.ikfe2018.nl of bij de afzonderlijke locaties Akoesticum, Pathé CineMec Ede, Theater Cultura, Edesche Concertzaal, Theater Junushoff en Kröller-Müller Museum.