• Violiste Liza Ferschtman speelt op donderdag 21 februari in de Edesche Concertzaal.

    Marco Borggreve

'Kamermuziek uitgevoerd op hoogste niveau'

EDE Alsof de musici bij je thuis spelen, zo dichtbij komt kamermuziek in de Edesche Concertzaal. Of het nu gaat om beroemde Nederlandse solisten als Liza Ferschtman en Maria Milstein of de leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, in de sfeervolle ambiance en de prachtige akoestiek ontgaat je geen noot. Geniet in de serie kamermuziek van de mooiste stukken, uitgevoerd op het hoogste niveau. Aan het woord is Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

Violiste Maria Milstein, de nieuwe artist in residence, altviolist Miguel da Silva en het Busch Trio openen het seizoen op zaterdag 28 september met vrolijke muziek van Brahms en Dvorák. ,,Op zaterdag 19 januari hoor je Maria Milstein met haar collega's Hannes Minnaar en Gideon den Herder. Samen vormen ze het Van Baerle Trio. Dit ensemble verrast met stukken van Beethoven en Schubert die klinken als een spannend verhaal."

Twee wereldberoemde pianotrio's uit Frankrijk en Tsjechië spelen nog meer indrukwekkende muziek voor piano, viool en cello. Trio Wanderer pendelt op zaterdag 3 november heen en weer tussen Duitsland en Frankrijk in stukken van Schumann, Saint-Saëns en Fauré. Van Ree: ,,Trio Martinu neemt je op vrijdag 29 maart mee naar het Tsjechische platteland. Vurige volksdansen en een vleugje nostalgie zijn kenmerken die je direct terughoort in de pianotrio's van Dvorák en Martinu."

HOORN EN KLARINET Hij vervolgt: ,,Hou je juist van blaasinstrumenten, dan kun je op zaterdag 24 november je hart ophalen bij hoornist Teunis van der Zwart. Hij speelt samen met meesterpianist Severin von Eckardstein en violiste Franziska Hölscher hoorntrio's van Brahms en Ligeti. Lekker wegdromen op de sfeervolle klanken van Mozarts meesterlijke 'Klarinetkwintet' kan op zaterdag 26 januari met vijf solisten uit het Koninklijk Concertgebouworkest."

,,Virtuoos vuurwerk beleef je in vier sensationele duoconcerten. Cellist Christian Poltéra en violiste Francesca Leonardi nemen alvast een voorschot op het Beethoven-jaar 2020." Samen met pianist Ronald Brautigam belicht Christian Poltéra op zaterdag 6 oktober verschillende kanten van de cello in twee cellosonates van Beethoven. Op zaterdag 13 oktober brengen Francesca Dego en Francesca Leonardi Beethovens beroemde 'Kreutzersonate'.

LIZA FERSCHTMAN EN MARIA MILSTEIN Ook Liza Ferschtman speelt op donderdag 21 februari werk van Beethoven in combinatie met Bartóks 'Eerste Vioolsonate' en de vioolversie van Sjostakovitsj' 'Preludes', op. 34. Het laatste woord van dit seizoen is op vrijdag 26 april aan artist in residence Maria Milstein. Samen met haar zus Nathalia speelt ze Franse vioolsonates. Muziek waarmee Maria in 2018 de Nederlandse Muziekprijs won.

Kaarten bestellen voor de serie kamermuziek kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.