• Edesche Concertzaal

Jubileum Carel Kraayenhof in Edesche Concertzaal

EDE Carel Kraayenhof, Lavinia Meijer en Jan Vayne, ze zijn niet meer weg te denken uit de Edesche Concertzaal. En het aantal keren dat ze inmiddels in Ede speelden is niet meer op één hand te tellen. ,,Ze horen bij de Edesche Concertzaal en de Edesche Concertzaal hoort bij hen. Geniet komend seizoen voor het eerst of opnieuw van deze opwindende artiesten, die telkens opnieuw verrassen", vertelt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal.

Twee rasartiesten die voor het eerst in de Edesche Concertzaal zijn te beluisteren, zijn de Katona Twins. Deze Hongaarse tweelingbroers veroveren de wereld met hun fabuleuze spel en tegelijk ongedwongen performance.

Ze vielen voor de warme klank van de klassieke gitaar, maar toch... als tieners wisten de Katona Twins wel raad met de elektrische gitaar en de populaire muziek. Die muzikale breedte is op vrijdag 29 september terug te horen bij dit wereldberoemde klassieke gitaarduo. Ingetogen muziek uit Bachs 'Franse Suite' staat naast de vurige uithalen in Manuel de Falla's 'El amor brujo'. In de opzwepende 'Dansen uit Galanta' van hun landgenoot Zoltán Kodály klinken de Katona's zelfs als een heel orkest.

JAN VAYNE ,,Het is voor mij geslaagd als iedereen het naar zijn zin heeft gehad", vertelt Jan Vayne enthousiast over zijn jaarlijkse decemberconcert in de Edesche Concertzaal. Op zaterdag 2 december is het weer zover. Vanaf het podium vraagt Jan wat de mensen graag willen horen. Daarna rijgt hij al die verzoeknummers virtuoos aan elkaar tot een verbluffende improvisatie. De Bösendorfer Imperial vormt daarbij de grootste inspiratiebron, maar wanneer het publiek dat wil, tovert hij ook bijzondere klanken uit het Ypma-orgel.

TWEE KEER LAVINIA MEIJER Lavinia Meijer is zelfs twee keer in de Edesche Concertzaal te beluisteren; dit keer met pianist Feico Deutekom. Samen laten ze op 19 en 26 januari horen dat de piano en harp zusjes van elkaar zijn. Ze spelen een selectie uit Glass' 'Four Movements'. Daarnaast staan stukken van Erik Satie, de Amerikaanse componiste Meredith Monk en de Nederlander Douwe Eisenga op het programma.

Ook Carel Kraayenhof is volgend seizoen van de partij. Op vrijdag 20 april viert hij een wel heel bijzonder feestje. Dertig jaar inmiddels reist Carel met zijn muziek de wereld over. Muziek die vol verhalen zit. Van 'Adiós Nonino' naar Osvaldo Pugliese in Buenos Aires, en van oude tangomelodieën naar nieuwe en bestaande composities van Carel. Tussendoor vertelt hij over zijn reizen: van Broadway tot Havana en van Moskou tot Beijing. Over zijn ontmoetingen met Ennio Morricone, de Dalai Lama en Sting. En natuurlijk over zijn geliefde bandoneon.

Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.