• Ronald Knapp

Jonge kwartetten op podium Cultura

EDE Twee jonge kwartetten die behoren tot de top van de jongere generatie musici zijn zaterdag 11 maart te horen in Theater Cultura. Het Berlage Kwartet en het Dudok Kwartet ontvingen beide de Kersjesprijs. Om 19.30 uur is er een inleiding. Het optreden begint om 20.15 uur.

,,Met hun jonge onbevangenheid belichten ze het gekende en onbekende repertoire. Dat leidt tot mooie verrassingen en ontdekkingen. Bartóks Vijfde strijkkwartet door strijkkwartet en saxofoonkwartet. Afwisselend spelen ze delen uit Bartóks imposante bouwwerk om zo de verschillen en overeenkomsten tussen beide bezettingen te laten horen. Aan het eind van het programma klinkt een wereldpremière van nieuw werk voor de acht jonge muzikanten goden", vertelt een woordvoerder.

BERLAGE SAXOFOON KWARTET In het Berlage Blok van het Conservatorium van Amsterdam, werd in september 2008 door vier bevlogen saxofonisten het Berlage Saxophone Quartet opgericht. Ze werden gecoacht door onder andere hun oud-docent Arno Bornkamp, leden van het Alban Berg Kwartet en het Koninklijk Concertgebouworkest.

De vier musici sleepten al snel meerdere prijzen in de wacht, zoals de eerste prijs bij het Selmer Saxofoonkwartetten-concours, bij het Storioni Festival Concours en bij het Onwings Presentatieconcours.

Recentelijk werd het kwartet de winnaar van de Dutch Classical Talent Award en Publieksprijs 2013 (voorheen Vriendenkrans). Het Berlage Saxophone Quartet is te horen geweest in het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ, Vredenburg Utrecht en op het Grachtenfestival, Holland Festival en Festival Classique Den Haag. Daarnaast speelden de musici concerten in Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland.

HET DUDOK KWARTET AMSTERDAM Het Dudok Kwartet Amsterdam is een van de meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten van dit moment. Het kwartet wil muziek dichtbij haar publiek brengen met ontwapenend spel en een open houding naar de luisteraar. De leden van het Dudok Kwartet Amsterdam leerden elkaar kennen in het Ricciotti Ensemble. In 2009, kort na de oprichting, begon het kwartet aan een tweejarige post-graduate opleiding bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Hoogtepunten van het seizoen 2015/2016 waren onder andere optredens in het Concertgebouw in Amsterdam en het Konzerthaus in Wenen.

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij de receptie/Stadswinkel van Theater Cultura telefoonnumer 0318-672800 of www.cultura-ede.nl.