• Beluister Vivaldi door sopraan Johannette Zomer en het kamerorkest Tulipa Consort

    Edesche Concerzaal

Johannette Zomer zingt Vivaldi in Edesche Concertzaal

EDE Noem Antonio Vivaldi en je denkt aan zijn 'Vier Jaargetijden'. Wellicht minder bekend is de prachtige religieuze muziek van deze priester uit Venetië. Sopraan Johannette Zomer deelt op zaterdag 5 november in de Edesche Concertzaal haar passie voor Vivaldi. Dat doet ze samen met haar bevriende collega's van het barokke kamerorkest Tulipa Consort.

 

Naast aria's uit Vivaldi's oratorium 'Juditha Triumphans' en het beroemde 'Laudate pueri', klinken een aantal instrumentale composities, waaronder Vivaldi's indrukwekkende sinfonia 'Al Santo Sepolcro'. Ook op het programma staat Vivaldi's concert voor twee blokfluiten en orkest. Al met al vormen deze werken een mooie afspiegeling van Vivaldi's religieuze oeuvre.

 

ANTONIO VIVALDI Al deze stukken maken onderdeel uit van het nieuwe project van Johannette Zomer: 'Laudate'. De ideeën hiervoor ontstonden toen de zangeres in Montréal (Canada) Vivaldi's 'Laudate pueri' mocht zingen. ,,Ik vond dat zo'n fantastische ervaring dat ik het graag op mijn programma wilde zetten', vertelt ze. 'Vervolgens heb ik daar andere religieuze stukken van Vivaldi bij gezocht. Vaak wordt Vivaldi neergezet als een wat lichtvoetige componist - meestal vanwege de 'Vier Jaargetijden' - maar in onze selectie zitten een paar werken die buitengewoon diep van gevoel zijn."

 

OMWEG Via een omweg belandde Johannette Zomer in de professionele zangwereld. Lange tijd  werkte ze als microbiologisch analiste bij een streekziekenhuis. Toch kriebelde het en Johannette wilde onderzoeken of ze haar muzikale hobby - dwarsfluit en koorzang - kon uitbreiden. Ze begon aan de vooropleiding op het conservatorium en na het eerste jaar gaf ze zich geheel over aan haar zangcarrière. Een enge stap, zo lijkt het, maar Johannette hoefde er niet lang over na te denken.

,,Toen ik eenmaal voelde wat het is om te zingen, wat het met je lijf doet en hoe je een doorgeefluik kunt zijn van de muziek, toen zei ik volmondig ja. En ik heb nooit meer teruggekeken."

 TOPNIVEAU Inmiddels zingt Johannette Zomer ruim twintig jaar op topniveau. In dit Vivaldi-programma wordt ze bijgestaan door het kamerorkest Tulipa Consort dat speciaal voor dit project is opgericht. ,,In dit vak werk je altijd samen met dirigenten, regisseurs, andere solisten, enzovoort', vertelt de zangeres. 'Dat betekent dat je vaak water bij de wijn moet doen en daarom heb ik Tulipa Consort opgericht. Dat biedt mij complete artistieke vrijheid en daar geniet ik erg van. Bovendien bestaat het orkest uit allemaal bevriende collega's, dus we hebben het ook heel gezellig samen."

VAN DER KOOY Op vrijdag 4 november is er een orgelconcert door Jos van der Kooy, organist van de Grote- of Sint Bavokerk in Haarlem. In de Edesche Concertzaal speelt hij onder anderen de 'Vierde-' en 'Zesde Orgelsonate' van Mendelssohn en Regers 'Neun Stücke', op 129.

Bestel kaarten voor Jos van der Kooy en Johannette Zomer via http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.