• Reis zaterdag met meesterpianist Louis Lortie mee naar het Zwitserland en Italië van Franz Liszt.

    Elias Photography

'Je reist als het ware mee door zijn leven'

EDE Meesterpianist Louis Lortie neemt zaterdag 6 april plaats achter de Bösendorfer Imperial in de Edesche Concertzaal. Lortie speelt dan één van Liszts absolute meesterwerken: een selectie uit 'Années de pèlerinage' (Pelgrimsjaren).

Liszt was een groot liefhebber van reizen. Als rondreizend pianovirtuoos tourde Liszt door heel Europa. Vooral de schilderachtige Zwitserse Alpen en het zonnige Italië maakten indruk. In 'Années de pèlerinage' reis je als het ware met Liszt mee. Een betere gids in deze muziek dan pianist Louis Lortie is nauwelijks denkbaar.

MEESTER Het New Yorker Magazine beoordeelde Lortie’s cd-opname van Liszts meesterwerk als 'best recording of 2012'. NRC Handelsblad doet er nog een schepje bovenop: ,,Louis Lortie is een meesterpianist pur sang in de beste romantische traditie." Louis Lortie kent het stuk door en door en maakte een door de pers gelauwerde opname van het werk.

EMOTIES 'Het kapelletje van Willem Tell', 'Aan het meer van Wallenstadt', 'De Vallei van Obermann'. Het zouden zomaar omschrijvingen kunnen zijn uit een willekeurig vakantiefotoboek. Niets is minder waar, want voor Liszt ging er alleen heel wat meer achter de noten schuil dan een muzikaal vakantiekiekje. Hij vertelt er zelf over: ,,Ik heb geprobeerd om enkele van mijn sterkste emoties en levendigste indrukken in deze muziek weer te geven."

LANDSCHAPPEN Omdat Liszt in 'Années de pèlerinage' zijn reiservaringen door Zwitserland en Italië verwerkte, vindt Louis Lortie het leuk, door juist die drie boeken op één avond te spelen, zijn publiek ook een soort reiservaring te bezorgen. ,,Je reist als het ware met Liszt mee door al die betoverende landschappen. Tegelijk reis je ook mee door zijn leven, want de 'Années de pèlerinage' bestrijken een periode van meer dan veertig jaar."

In de Edesche Concertzaal speelt Louis Lortie op zaterdag 6 april een selectie uit de drie boeken.

SERIE Maar liefst vier keer speelde Louis Lortie in de gerenommeerde serie Meesterpianisten in het Concertgebouw. Na een loopbaan die inmiddels ruim veertig jaar omspant, is hij sinds 2016 één van de zes masters in residence van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, de kraamkamer van de wereldberoemde Koningin Elisabethwedstrijd. Als klap op de vuurpijl won hij afgelopen maand samen met het Toronto Symphony Orchestra de JUNO Award 2019.

BOSENDORFER IMPERIAL Over wat die bonte aaneenschakeling van verschillende stukken met het publiek doet, vertelt Lortie: ,,Het zal een diepe ervaring zijn. Van luisteraars krijg ik vaak te horen dat ze het idee hebben naar een Wagner-opera te hebben geluisterd." Een ervaring die met de Bösendorfer Imperial van de Edesche Concertzaal alleen maar intenser zal zijn. ,,Het is een perfect type instrument voor deze muziek. Liszt zelf bezat zelf verschillende vleugels van Bösendorfer. Ongetwijfeld was dit ook het type sound dat hij in gedachten had toen hij zijn Années de pèlerinage schreef."

KAARTEN Bestel kaarten voor Louis Lortie via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.

Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot omstreeks 22.00 uur. Meer informatie op www.edescheconcertzaal.nl.