• Denise Jannah staat vrijdag 16 maart in Theater Cultura.

    Cultura

Jannah op de planken bij Cultura

EDE Na een succesvolle tour afgelopen seizoen in diverse kerken, staat Denise Jannah met ' The Queen of Gospel' op vrijdag 16 maart in Theater Cultura. De voorstelling begint om 20.15 uur.

In de theaters zal zij, samen met haar band, een selectie van de bekendste, maar ook meest ontroerende nummers vertolken van 'The Queen of Gospel'. Met deze kerkentour brengt Denise Jannah een eerbetoon aan de meest invloedrijke, bevlogen en bescheiden gospelzangeres aller tijden die over haar gospelmuziek zei: ,,I sing God's music because it makes me feel free. It gives me hope. With the blues, when you finish, you still have the blues."

Denise Jannah wordt bijgestaan door Danny van Kessel op piano, Pieter Althuis op bas en Walther Muringen op drums. Het decor zal passend ingekleurd worden. Zij geven kleur aan dit krachtige en soulfull concert.

Het initiatief voor de Mahalia Jackson, 'Queen of Gospel' komt van Ricardo Tuinfort, de producent van onder andere de musical 'What's going on?' over Marving Gaye, met John Oldenstam in de hoofdrol. Vanwege haar 105e geboortedag op 6 oktober 2016 is medio 2016 is besloten een reeks Mahalia Jackson concerten te organiseren, en wel als een bijzonder tribute concert voor de 'Queen of Gospel'.

POPULAIR De Amerikaanse Mahalia Jackson wordt op 26 oktober 1911 geboren in New Orleans en overlijdt op 27 januari 1972 in Chicago. Naast haar indringende vertolking van gospel songs staat zij ook bekend als markant voorvechtster in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Groot succes bereikt zij in 1947 met het lied ' I will move on up a little higher' , waar meer dan één miljoen platen van worden verkocht. In de jaren vijftig wordt zij ook in Europa mateloos populair en zo staat er van 1952 tot en met 1971 in haar agenda een reeks van succesvolle internationale tournees.

Eén van de hoogtepunten in haar zangcarrière beleeft Jackson op 28 augustus 1963 tijdens een grootse massademonstratie, de 'March on Washington for Jobs and Freedom' voor burgerrechten en banen voor de Afro-Amerikanen, eindigend bij het Lincoln Memorial monument in Washington D.C.

KING Daar houdt dominee Martin Luther King zijn indrukwekkende ' I Have A Dream' redevoering. Maar eerst zingt Mahalia Jackson voor de 200.000-koppige menigte op zijn speciaal verzoek het lied ' I been 'buked and I been scorned' (Ik ben vernederd en gehoond).

In het Witte Huis is zij later een geziene gast en ze wordt in 1961 zelfs door Paus Johannes XXIII in een privé-audiëntie ontvangen. Ook is Mahalia Jackson te bewonderen in films als ' St. Louis blues' en ' Jazz festival in Newport' .

Kaarten voor het concert zijn à 20 euro verkrijgbaar bij de receptie/Stadswinkel van Theater Cultura telefoonnummer 0318-672800. Meer info: cultura-ede.nl.