• Edwin Nieuwstraten
  • Jan Onclin

Jalafusi Big Band gaat crescendo

EDE De Jalafusi Big Band uit Ede is volop in ontwikkeling. De 18-mans formatie, met veel muzikanten uit Ede en omgeving in de gelederen, is druk bezig om zich uitdagend repertoire eigen te maken. Dat alles onder de bevlogen leiding van de ambitieuze bandleider Maurice Ditmer.

Feike Klomp

De Jalafusi Big Band is in 2007 ontstaan uit een groep muzikanten van een jazzensemble van Cultura in Ede dat daar de eerste stappen zette op swinggebied. Onder leiding van trombonist en docent Martien de Kam leerden de muzikanten de eerste kneepjes van het bigband vak.

ONTWIKKELING In de warme zomer van 2014 maakte de band zich los van Cultura en trok de huidige bandleider Maurice Ditmer aan. Sindsdien staat de band op eigen muzikale benen en groeide uit tot een volwaardige bigband, die nu in Studio-13 in Ede repeteert. Waar staat de naam Jalafusi eigenlijk voor? ,,Dat slaat op onze genres", vertelt tromboniste Wilma Schepers. ,,Ja staat voor jazz, la voor latin, fu voor funk, de s voor swing en de i voor improvisatie. De naam dekt de muzikale lading en het klinkt vrolijk." De ontwikkeling betaalt zich inmiddels uit. Vorig jaar was de Jalafusi Big Band bijvoorbeeld te horen en te zien tijdens de seizoensafsluiting van Stichting Cultureel Café Dante in het Openluchttheater van Ede, trad de bigband op tijdens de streekmarkt in Park De Hoge Veluwe en gaf het een vlotconcert in Park Sonsbeek Arnhem.

DE MUZEN De in Arnhem woonachtige bandleider Maurice Ditmer stelt zich graag voor aan het publiek: ,,Toen ik jong was wist ik al dat ik musicus wilde worden. Ik startte mijn muzikale loopbaan met een studie aan de vooropleiding van het conservatorium te Tilburg, waarna ik later de studie klassieke muziek, met als hoofdvak trompet, voortzette aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als particulier volgde ik jazzlessen bij Eric Vloeimans en Michael Varenkamp."

Ditmer is ook werkzaam als trompetdocent en coördinator aan muziekschool de Muzen in Veenendaal en als muziekdocent verbonden aan het Berlagelyceum te Amsterdam. ,,Naast de muzikale leiding over de Jalafusi Big Band dirigeer ik regelmatig koren en orkesten in verschillende bezettingen en kun je mij op verscheidene podia trompet horen spelen."

FRONTVROUW Dit seizoen stort de bigband zich samen met zangeres Pien Schneider op een uitdagend project: Frontvrouw. Dat moet leiden tot optredens tijdens De Parade in 2017. ,,Dit jaar doen we in de regio een aantal try-outs van Frontvrouw maar treden ook op met ons 'reguliere' repertoire'', blikt Schepers vooruit. Ditmer: ,,Ik liep Pien Schneider tegen het lijf en al snel bleek dat we dezelfde droom hadden. Zij wilde heel graag haar vertalingen van jazzstandards naar het podium brengen. Ik wilde op mijn beurt de bigband een extra impuls geven. Dat leidde tot de geboorte van Frontvrouw. Een vrolijke show van jazz en theater."

Meer info: www.jalafusibigband.nl.