• Meesterpianiste Anna Vinnitskaya speelt zaterdag 7 oktober muziek van Chopin, Debussy en Prokofjev.

    Gela Megrelidz

'Ik speel alleen stukken die me bevallen'

EDE De befaamde Bösendorfer Imperial en het Ypma-orgel vormen komend weekend het stralende middelpunt in de Edesche Concertzaal.

 

Op zaterdag 7 oktober is de wereldberoemde Russische pianiste Anna Vinnitskaya te gast voor een zeldzaam pianorecital. Ze is niet vaak in Nederland, maar voor de Bösendorfer Imperial maakt de pianiste graag een uitzondering. Eén dag eerder op vrijdag 6 oktober openen organiste Margreeth de Jong en sopraan Loes van Schothorst de serie OrgelPlus. In deze serie orgelconcerten is het orgel in allerlei gedaanten te horen. Als solo-instrument, maar ook in combinatie met andere instrumenten en zang. 

 

'ORGEL ANDERS' De Middelburgse organiste Margreeth de Jong en sopraan Loes van Schothorst brengen een programma dat helemaal is afgestemd op het Ypma-orgel. ,,Het is een romantisch instrument, dus daar heb ik muziek bij gezocht. Voor de pauze spelen we muziek van Mendelssohn, zijn zus Fanny en Clara Schumann. Ik wilde graag een paar vrouwelijke componisten spelen. Na de pauze brengen we mijn eigen werk. Ik noem dat deel 'orgel anders', omdat het orgel te horen is op een manier die veel mensen niet kennen."

 

FOUR LOVE SONGS Ook onderdeel van het programma zijn De Jongs 'Four Love Songs' uit 2016, een cyclus op vier gedichten van de Engelse dichter Christina Rossetti. Margreeth de Jong vertelt: ,,Ik trof haar werk aan in de bibliotheek. Ik heb al haar gedichten doorgenomen en kwam toen op deze vier gedichten over de liefde. Ze gaan over de liefde, over de dood en over kinderen, en er zit ook iets religieus in. Ik heb het werk opgedragen aan mijn man."

 

ANNA VINNITSKAYA Op zaterdag 7 oktober maakt de meesterlijke pianist Anna Vinnitskaya haar debuut in de Edesche Concertzaal. Centraal op haar programma staan stukken van Prokofjev, Debussy en Chopin. Het is muziek die haar na aan het hart ligt. Anna Vinnitskaya vertelt: ,,Ik speel alleen stukken die me bevallen en die ik geniaal vind, zoals de '24 Preludes' van Chopin. Eerder durfde ik ze nog niet aan, maar inmiddels denk ik: als ik het niet nu doe, wanneer dan wel? Het zijn stukken met veel verbeeldingskracht."

 

SERGEJ PROKOFJEV Net zoveel verbeeldingskracht heeft Prokofjevs 'Vierde Pianosonate' waar Vinnitskaya het concert mee opent. De pianiste vindt het een intrigerend werk. ,,Het is anders dan anders. De eerste twee delen zijn heel atypisch voor Prokofjev. Niet zo luid, niet zo veel geweld, heel geheimzinnig." Een mooie keuze uit de 'Préludes' van Debussy vormen de spreekwoordelijke schakel tussen Prokofjev en Chopin.

 

KAARTEN Bestel kaarten voor Margreeth de Jong en Anna Vinnitskaya via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.