• Violiste Rosanne Phillipens

    Marc Borggreve

HGO opent met violiste nieuwe jaar in Cultura

EDE Het Gelders Orkest opent samen met violiste Rosanne Philippens donderdag 12 januari het  nieuwe jaar in Cultura. Een mooi moment om te genieten van het klassieke concert in de serie Proefkamermuziek en het nieuwe jaar in te luiden.

VIOLISTE EN HET GELDERS ORKEST Violiste Rosanne Phillipens en Het Gelders Orkest]Haar doel is glashelder: mensen verbinden in de concertzaal of waar ze ook maar naar live symfonische muziek luisteren. De 'woordeloze kracht van expressie die mensen samenbrengt' maakt muziek voor Rosanne Philippens essentieel. De in 2009 summa cum laude afgestudeerde violiste speelt op een Stradivarius die ze in bruikleen kreeg van Janine Jansen.

Het levert haar kwalificaties in de pers op als 'wonderwereld aan kleur' en 'een bezielde en altijd muzikale viooltoon'. De veelgevraagde soliste speelt in dit programma, geleid door concertmeester Cécile Huijnen, zonnige Venetiaanse vioolconcerten van Vivaldi die de sfeer van De vier jaargetijden oproepen. Ook brengt ze repertoire van Henry Purcell en van Carl Philipp Emanuel Bach, de Bach-zoon die tijdgenoten op het verkeerde been zette met zijn grillige symfonieën, vol onverwachte wendingen en abrupte overgangen.

De Engelsman Purcell - beroemd om zijn kerkmuziek, toneelmuziek, instrumentale werken, liederen en opera's en berucht om zijn obscene drinkliederen - geldt vandaag de dag als een van de voornaamste grootleveranciers van barokrepertoire.

SERIE PROEFKAMERMUZIEK Ensembles en musici van topniveau zijn geprogrammeerd in deze serie klassieke muziek van Cultura. Hun bevlogenheid en het rijke palet van muziekstijlen en theatrale hoogstandjes maken de serie Proefkamermuziek een lust voor oog en oor.

Voorafgaand aan de concerten zijn er inleidingen op de programma's. Musici vertellen vaak zelf over de composities die zij uitvoeren en de context van hun programma.

Ook zijn er met regelmaat amateurkunstenaars te bewonderen die thematisch gelinkt zijn aan de concerten van de professionals.Na afloop van de Proefkamermuziek concerten worden er heerlijke wijnen geschonken in het Atrium van Cultura en is het tijd voor napraten. Maar de serie biedt meer dan avontuur en het strelen van zinnen. Het is een serie ontmoetingen, een gezellig avondje uit in Theater Cultura.

MATINEEE CONCERTEN Speciaal voor wie liever overdag naar het theater gaat dan 's avonds, presenteert Cultura een aantal concerten op de zondagmiddag. Het eerste concert is op zondagmiddag 22 janauri wordt verzorgd door Fuse, bekend als het vaste ensemble bij Podium Witteman. Voor het volledige overzicht van de serie Proefkamermuziek, zie ook w ww.cultura-ede.nl of bel tel. 0318-672800.