• Pijnenborg: ,,,,'Herman in een bakje Geitenkwark' is een ervaring die je leven verandert. -

    Robbert Huffenreuter

'Herman in een bakje Geitenkwark' in Cultura

EDE 'Verplicht spelen' heet de voorstelling van 'Herman in een bakje Geitenkwark' die ze woensdag 29 mei spelen in Theater Cultura.

,,'Herman in een bakje Geitenkwark' is een ervaring die je leven verandert: een podium gevuld met de eigenzinnige humor, samenzang en bedenksels van vier jongens, en, als belangrijkste van alles, met jouw fantasie. Want wat wil je nou eigenlijk?" vertelt Trudy Pijnenborg van Cultura. ,,Knoeien met precisie, sterven van vreugde, een hond onder het ijs of een speeltuin na de Apocalyps? Bij ons hoef je niet te kiezen, je krijgt het allemaal."

'Herman in een bakje Geitenkwark': ,,'Verplicht Spelen' is voor iedereen die het vergeten is."

OM HET KAMPVUUR De vier mannen van 'Herman in een bakje Geitenkwark' hebben weinig middelen nodig om een hele wereld neer te zetten. Met vier krukjes in een halve cirkel en een flakkerend voetlicht ontstaat zo een kampvuursetting, waarbij de heren zelf de soundscape van nachtgeluiden verzorgen. ,,De knap uitgevoerde scènes rond het kampvuur vormen de rode draad in 'Verplicht spelen', de derde voorstelling van 'Herman in een bakje Geitenkwark'."

Pijnenborg: ,,Deze voorstelling is duidelijk minder melig van toon dan hun vorige werk en poogt het publiek te ontroeren en verwonderen. Benny van der Bijl, Polle Vrienten, Rein Mulder en Rob Veugelaers werken al lang met elkaar samen, en dat merk je. Ze zijn perfect op elkaar ingespeeld en spelen een buitengewoon strakke voorstelling. Dit is extra bewonderenswaardig als je nagaat dat alles bij hen aankomt op timing. De kern van hun werk wordt gevormd door meerstemmige a-capellasamenzang, waarbij ze met hun eigen lichaam de beats en regelmatig ook nog enkele blaasinstrumenten produceren."

'Verplicht spelen' levert diverse staaltjes van deze techniek, waaronder een jazzy openingsnummer met ellenlange drumsolo van Vrienten en een hilarische lofzang op de grondwet.

ABSURDISME Absurdisme is kenmerken voor 'Herman in een bakje Geitenkwark'. ,,De heren schakelen gemakkelijk van zombies naar onderwaterwereld naar mindfulness-sessie. Ze maken daarbij ook slim gebruik van de groepsdynamiek. Regelmatig ontstaat er een drie-tegen-een-situatie waarbij een terugkerende spelbreker is. Dit leidt tot komisch gesteggel."

CABARET IN HET NIEUWE SEIZOEN Deze laatste voorstelling in het seizoen doet misschien verlangen naar meer. Cultura heeft weer een nieuw cabaretprogramma staan voor het nieuwe seizoen, met grote namen als Martijn Koning, Sara Kroos, Yentl en de Boer, Javier Guzman, Veldhuis en Kemper en Sanne Wallis de Vries, maar ook de Cameretten Finalistentournee, Gelders Comedy Talent de Fransse Eijkel staan op het podium van Theater Cultura. Voor het volledige programma zie www.cultura-ede.nl/theater.

Kaarten voor de voorstelling zijn à 17,50 euro verkrijgbaar bij de receptie van Cultura of via www.cultura-ede.nl.