Hemelse klanken van Gatti in Cinemec

EDE Cinemec vertoont op dinsdag 5 april Daniele Gatti - Ouverture voor een Dirigent. In deze intrigerende documentairefilm schetst filmmaakster Carmen Cobos een indringend beeld van de nieuwe dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Een bijzondere documentaire die een unieke inkijk biedt in de muzikale wereld op topniveau. Bezoekers beleven Daniele Gatti - Ouverture voor een Dirigent groots en nog intenser bij CineMec.

Najaar 2016 treedt de Italiaanse dirigent Daniele Gatti aan als de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. In Amsterdam maken kijkers kennis met deze eigenzinnige dirigent en kunstenaar. Gatti heeft extreme interpretaties en is een man van uitersten. Wat telt is alleen de componist: hoe dichter je als dirigent bij de partituur blijft, des te meer je de componist recht doet. In Daniele Gatti - Ouverture voor een Dirigent vertelt Gatti over zijn jeugd en zijn muzikale ontwikkeling. Filmmaakster Carmen Cobos (Imperfect Harmony) portretteert hem bij de opening van het nieuwe seizoen van het Amsterdamse Concertgebouw. Tijdens de repetities is te zien hoe hij het Koninklijk Concertgebouworkest, bestaande uit eigenzinnige en talentvolle musici die permanent op topniveau moeten presteren, met verve bespeelt. Gatti is vriendelijk en innemend maar vastbesloten om zijn visie op de musici over te dragen. Cobos komt dichtbij de kunstenaar, staande voor zijn orkest én thuis in Milaan. Ongedwongen vanaf zijn bank haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd, toen hij trambestuurder wilde worden. Totdat de muziek op zijn pad kwam.

TRAM Geboren als enig kind in een eenvoudig gezin in een buitenwijk van Milaan bereikt Gatti geheel op eigen kracht de top. Zijn ouders werken fulltime, de jonge Daniele ziet hen hooguit een half uurtje 's avonds. Dat halfuur staat altijd in het teken van muziek. Zo leert hij van jongs af aan Beethoven, Brahms, Mozart, Tsjaikovski en zelfs Mahler kennen, maar door zijn liefde voor muziek moeten er ook offers gebracht worden. Gatti moet zich losmaken van zijn voetballende vriendjes omdat hij vanaf zijn tiende les volgt op het Giuseppe Verdi Conservatorium in het hartje van de stad. Tijdens de tramrit ernaartoe kijkt hij met bewondering naar de bestuurder van de tram. Die tram is een terugkerend thema in de film waarmee zowel Gatti's liefde voor de stad als zijn verlangen om te dirigeren wordt verbeeld. De wisselwerking tussen de twee verhaallijnen - Gatti, die zich bij het Koninklijk Concertgebouworkest laat zien als de excentrieke dirigent die hij is, en de biografische levenslijn die vertelt hoe hij die dirigent geworden is - bevestigt het beeld van een man die de top van een berg heeft bereikt, geniet van zijn prestatie, maar ook weet dat de tegenwind op een bergtop hevig kan zijn. Maar Gatti blijft ambitieus. Hij droomt nog steeds van andere bergtoppen die hij wil beklimmen.

RESERVEREN Daniele Gatti - Ouverture voor een Dirigent is op dinsdag 5 april om 19.30 uur te zien bij CineMec. Kaarten kosten 10 euro inclusief een drankje na afloop. Reserveren kan via www.cinemec.nl.