• Lavinia Meijer speelt op vrijdag 16 en 23 november samen met Heiko Dijker muziek met een Oosters tintje.

    Stephan Van Fleteren

Harpiste Lavinia Meijer goes India

EDE Harpiste Lavinia Meijer is op vrijdag 16 en 23 november back in town. Onder de noemer 'Lavinia goes India' neemt ze bezoekers in de Edesche Concertzaal mee op een exotische tocht die voert van Henry Purcell tot de rijke muziekcultuur van India. Ook staan highlights uit de film 'Lion' op het programma.

Speciale gast is tabla-speler Heiko Dijker. Hij is een internationale grootheid op de Indiase tabla een Oosters percussie-instrument. De vooraanstaande Indiase krant 'The Hindu' schrijft over Heiko Dijker: ,,Heiko is een ambassadeur van Indiase klassieke muziek over de hele wereld."

PHILIP GLASS Harp en tabla vormen een spannende en zelden gehoorde combinatie. Tegelijk is Meijers samenwerking met Dijker een logisch gevolg op haar eerdere projecten met Philip Glass. Lavinia Meijer vertelt: ,,Toen ik mij ging verdiepen in de muziek van Philip Glass, kwam ik tot de ontdekking dat hij zich in zijn zoektocht naar een eigen stijl, heeft laten beïnvloeden door de muziek van India." Daarom speelt Lavinia Meijer op 16 en 23 november ook muziek van Glass.

INDIASE MUZIEK De minimal music waarmee Glass groot werd, is grotendeels vanuit de benaderingen van de Indiase muziek ontstaan. Lavinia Meijer: ,,Dat was het begin van mijn nieuwsgierigheid naar deze muziek. Doordat Heiko met heel veel geduld, passie en toewijding mij verder kennis liet maken met deze fascinerende en veelzijdige muziek, ging er een wereld voor me open."

VAN BAROK TOT ROCK Meijer ontdekte ook aanknopingspunten met de rockmuziek, ,,het kan heel spannend en virtuoos zijn", en met de barokmuziek. ,,Het improviseren over een vast muzikaal patroon zie je ook bij bijvoorbeeld Purcell: een baslijn wordt constant herhaald, daarboven kun je vrij melodieën spelen. Je hebt als het ware vaste grond onder je voeten, maar je kunt daarbovenop volop dansen."

EIGEN ONTDEKKINGSREIS Lavinia Meijer pakte op een gegeven moment gewoon de harp om samen met Dijker één en ander uit te proberen. Vervolgens ging ze met hem een paar dagen cultuur snuiven in India, waar ze ook met Indiase musici samenspeelde. Na haar reis besloot Meijer dat hieruit een nieuw concertprogramma moest voortvloeien. ,,In dat programma wil ik het publiek meenemen in mijn eigen ontdekkingsreis." Zoals ze zelf langzaam de schoonheid van de raga begon te zien, zo wil ze het publiek invoeren in het genre.

WARME EN VERRIJKENDE AVOND Er staan niet alleen Indiase muziek op het programma, het repertoire is zeer divers. ,,We spelen ook muziek uit de Indiase film 'Lion' en we schrijven beiden eigen composities", belooft de harpiste. ,Het is een ander soort programma", omschrijft ze. ,,Ik denk dat de mensen een warme, fijne en verrijkende avond zullen beleven."

Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.