• Violiste Frederieke Saeijs en pianiste Nino Gvetadze openen op 9 september het nieuwe seizoen van de Edesche Concertzaal

    Edesche Concertzaal

Gvetadze opent nieuw seizoen Edesche Concertzaal

EDE Wanneer Nino Gvetadze achter de vleugel plaatsneemt, straalt ze een ongelooflijke kalmte uit, die volkomen samenvalt met haar spel. Technische perfectie gecombineerd met een grote innerlijke poëzie. Beluister op zaterdag 9 september deze meesterlijke pianiste in de Edesche Concertzaal. Samen met stervioliste Frederieke Saeijs opent ze het nieuwe concertseizoen met prachtige stukken voor viool en piano van Schubert, Mendelssohn en Schumann.

 

Nino Gvetadze is inmiddels een klinkende naam in de klassieke-muziekwereld. Ze won meerdere prijzen tijdens het YPF Nationaal Pianoconcours (2008), gevolgd door de Tweede Prijs, Pers- en Publieksprijs tijdens het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours. Sinds Nino in 2010 de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award werd toegekend, speelt ze op de belangrijkste concertpodia ter wereld. Afgelopen maand was Nino Gvetadze zelfs live op televisie bewonderen tijdens het Prinsengrachtconcert 2017.

 

NINO GVETADZE Wat het geheim is achter haar succes? Nino Gvetadze heeft een duidelijke visie ontwikkeld op haar wezen als pianiste. ,,Als musicus moet je oprecht zijn; niet alleen naar de muziek en de componist, maar ook naar jezelf en het publiek. Met je eigen emoties en ervaringen vorm je als het ware de verbindende schakel tussen de muziek en het publiek."

 

SCHUBERT, SCHUMANN EN MENDELSSOHN Naast gevierd solist is Nino Gvetadze ook een veelgevraagd kamermusicus. Met Frederieke Saeijs vormt ze een succesvol duo. Beide dames werken al tien jaar samen. Nino Gvetadze vertelt daarover. ,,We speelden voor het eerst samen tijdens een muziekfestival in Den Haag. Dat voelde zo natuurlijk dat we als duo verder zijn gegaan." In die afgelopen periode zijn beide rasmusici nog meer naar elkaar toegegroeid. Beluister hun sublieme samenspel tijdens het feestelijke openingsconcert met sfeervolle vioolsonates van Schubert, Schumann en Mendelssohn.

 

GEPASSIONEERD EN LICHTVOETIG Frederieke Saeijs vertelt enthousiast over de muziek: ,,We hebben deze stukken gekozen, omdat ze zangerig klinken. Bovendien zijn de vioolsonates van Schubert, Weber en Mendelssohn heel lichtvoetig. Die van Schumann is daarvan het meest gepassioneerde stuk op het programma. Daarin hoor je zowel de enthousiaste als de dromerige kant van Schumanns karakter." De 'Vioolsonate' van Mendelssohn is voor beide dames een soort première.,,We hebben het stuk nog niet eerder voor publiek gespeeld", aldus Frederieke Saeijs. ,,De Edesche Concertzaal heeft wat dat betreft een echte primeur."

 

BESTEL KAARTEN Bestel kaarten voor het openingsconcert met Nino Gvetadze en Frederieke Saeijs via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree, vraag naar de voorwaarden. Studenten betalen: 12,50 euro.

Op donderdag 14 september speelt meesterpianist Alexander Gavrylyuk in de Edesche Concertzaal muziek van Bach, Haydn, Chopin en Rachmaninov.